vergrootglas
arrow

FAQ

Antwoorden op alle veelgestelde vragen over Kees, Nikki en Doclines

Wat is Doclines?

Doclines is een platform dat aan de hand van creatieve en innovatieve vertelvormen, sociaal maatschappelijke vraagstukken aan het licht brengt. Het platform richt zich op de kracht van persoonlijke verhalen om een breder, sociaal maatschappelijk verhaal te vertellen. Samen met ngo’s, ministeries, filantropen en publiek, ontwikkelt Doclines hiernaast ook impactcampagnes om problematiek aan te pakken. Meer lezen over de missie van Doclines? Klik dan hier.

Onze online tekstformats kun je hier  lezen, en ons Youtube-kanaal vind je hier.

Wie is het gezicht achter Doclines? 

De drijvende kracht achter Doclines is documentairemaakster Monique Nolte (1969). Ze studeerde journalistiek in Utrecht en Parijs en werkt sinds 1997 als documentaire- en tv-maakster. Zo regisseerde ze KRO Profiel (met Hans Teeuwen, Midas Dekkers en Connie Palmen) en het NPS-programma Urbania. Haar documentaire Een bitterzoete verleiding leverde Nolte in 2007 een Gouden Kalf-nominatie op.
Vanaf 1997 volgt Nolte de autistische Kees Momma voor de documentaire Trainman (1998). In 2014 kwam de veelbesproken en bekroonde film Het beste voor Kees uit. Dit intieme portret werd genomineerd door een TV Beelden Award 2015 en een Prix Europa 2014. Momenteel is Nolte bezig met opnames voor het vervolg (Kees vliegt uit) en de afronding van de documentaire NIKKI.

Wat is de geschiedenis van Doclines? 

Na de verschijning van Het beste voor Kees besloot Nolte de brieven die ze met Kees Momma uitwisselde op een Facebookpagina te delen. Door de brieven kreeg ze meer begrip voor zijn autistische belevingswereld. De pagina bleek een succes: het aantal volgers groeide explosief. Geïnteresseerden wilden enerzijds Kees Momma steunen, anderzijds meer bekendheid genereren voor autisme. Daarop besloot Nolte een crowdfundingactie op te zetten voor een derde film over Kees Momma. Hierin wordt het verhaal verteld van een volwassen man die afhankelijk is van de zorg van zijn ouders en zijn weg die hij aflegt naar zelfstandigheid. 

Het succes van de Facebookpagina was doorslaggevend om het mediaplatform Doclines in 2018 op te richten. Naast crowdfunding werd Nolte gesteund door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, het ministerie van VWS  en HandicapNL. Ze besloot na een carrière in de televisiewereld, documentaires in eigen beheer uit te brengen, met als doel de rechten van de documentaires te behouden en zo meer creatieve vrijheid te verkrijgen. Daarnaast zocht Nolte een manier om KOPP/KOV en autisme onder de aandacht te brengen. Samen met een team van journalisten, een projectmanager en grafisch vormgevers is Doclines een plek waar mensen meer te weten kunnen komen over de thematiek van de documentaires. Zo krijgt het verhaal ook na de verschijning van de documentaires een vervolg.

Hoeveel jaren wordt Kees Momma al gevolgd door Monique Nolte?

Vanaf 1998 volgt Monique Nolte Kees en in 2008 verwierf Kees bekendheid bij het grote publiek door de film Trainman, een film over de, toen 32-jarige, autistische Kees Momma. Nolte zegt hierover, in een interview aan de Stichting Verhalende Journalistiek: “Mijn geschiedenis met Kees begon in 1997, toen ik een documentaire wilde maken over een autistische jongere. Na enige research kwam ik bij Kees Momma terecht. We hadden meteen een klik. In zijn typerende eloquente bewoordingen maakte Kees me deelgenoot van zijn angsten, obsessies en fixaties. Zo ontstond de film Trainman. Daarna hielden we contact.” De film kun je hier terugzien. 

Welke films heeft Doclines gemaakt?

Trainman (1998)
Het beste voor Kees (2014)
Kees vliegt uit (in december verwacht)
NIKKI (eind september verwacht)

Op welke thema’s focust Doclines zich?

Doclines heeft zich gespecialiseerd in autisme en KOPP/KOV (ofwel: kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblematiek) en richt zich in de toekomst ook op andere thema’s.

Wat is de verschijningsdatum van Kees vliegt uit? 

Kees vliegt uit verschijnt in december.

Wanneer komt NIKKI uit? 

De film is eind september te zien.

Hoe kan ik doneren voor een productie van Doclines?

Met een (eenmalige) donatie van minstens €17.50 word je vriend van Doclines en Kees vliegt uit. Vrienden van Doclines krijgen als eerste de documentaire te zien tijdens de filmpremière in de Johan Cruijff Arena. Ook ontvangen de eerste 43.625 donateurs een digitale ansichtkaart van een tekening van Kees van de Johan Cruijff Arena. Je kunt doneren via deze pagina.

Waar kan ik de documentaires bekijken?

NIKKI en Kees vliegt uit zullen worden uitgezonden op Videoland en daarna zullen ze terug te kijken zijn via RTL. Daarnaast zullen de films op groot scherm te zien zijn op festivals, filmhuizen en bioscopen.

Ik heb gedoneerd aan Doclines voor de film Kees vliegt uit en daarmee heb ik mij verzekerd voor een gratis ticket voor de première van de film. Wanneer hoor ik meer?

Doclines is van plan om een speciale vertoning van Kees vliegt uit houden in de Johan Cruijff Arena. Als Doclines de financiering rond krijgt zijn alle donateurs welkom om de nieuwe film te komen bewonderen. Je ontvangt een uitnodiging per e-mail of wordt op de hoogte gehouden via onze nieuwsbrief. Ook kun je onze website kijken als er meer bekend is over de datum en tijd van de première.

Wat gebeurt er precies met mijn donatie aan Kees vliegt uit?

Met een donatie aan Kees vliegt uit wordt enkel de realisatie van de documentaire bekostigd. Door middel van fondsen worden Doclines en de impactcampagnes gefinancierd. 

Wat gebeurt er met mijn donatie aan NIKKI?

De donaties gaan naar de film NIKKI en de bijbehorende impactcampagnes, waaronder de verhalen van onze storytellers, zelfgemaakte content en andere redactionele werkzaamheden voor onze socials en onze website. Ook wordt hiermee een educatiekit voor onderwijsprofessionals in samenwerking met Trimbos gefinancierd. Zo brengt Doclines kwetsbare KOPP/KOV-kinderen meer onder de aandacht bij een groter publiek en bij onderwijsinstellingen.

Gemiddeld zitten er zes KOPP/KOV-kinderen in een klas. Zij komen uit gezinnen die vaak in een sociaal isolement komen. In samenwerking met een aantal organisaties verwerkt Doclines gedeelten uit de documentaire NIKKI voor online trainingen en voorlichting op scholen of zorginstellingen. Het doel van deze E-learning is dat kinderen op school gezien en herkend worden. Met deze training krijgt de omgeving handvatten over hoe er hulp kan worden geboden.

Ik wil graag een tekening op maat van mijn huis of een ander openbaar gebouw laten maken door Kees Momma. Hoe geef ik mij hiervoor op?

Kees Momma neemt opdrachten aan om tekeningen van gebouwen op maat te maken. Hoe dat in z’n werk gaat? Graag ontvangt Doclines een aantal foto’s van het gebouw. Deze kun je sturen naar info@doclines.nl en worden naar Kees verstuurd zodra hij aangeeft klaar te zijn voor een nieuwe opdracht. Vervolgens laat Kees weten of hij akkoord gaat. De prijzen voor het op maat laten maken van een tekening bedragen tussen de €450,- en €800,-, afhankelijk van de opdracht. De definitieve prijsbepaling vindt, in overleg met jou, plaats.

Graag ontvangen wij je volledige naam, contactgegevens en foto’s van het te tekenen huis om een idee te krijgen. Dan voegen wij je toe aan de vrijblijvende wachtlijst. Let wel: de wachttijd kan soms een jaar duren door het aantal aanvragen dat Kees binnenkrijgt.

Ik wil graag meer weten over NIKKI en KOPP/KOV.

Met NIKKI probeert Monique Nolte gezicht te geven aan de ruim 577.000 KOPP/KOVV-kinderen in Nederland die opgroeien met een ouder met een psychische aandoening of verslaving. Op subtiele wijze uit ze kritiek op het onderwijssysteem in Nederland en probeert ze een discussie aan te wakkeren over de verantwoordelijkheid van de mensen in de directe omgeving van kwetsbare kinderen. Ook probeert Nolte met haar film bewustwording te creëren voor de situatie van KOPP/KOV-kinderen om uiteindelijk verandering in de samenleving aan te jagen. Lees hier meer over KOPP/KOV.

Wat houdt de E-learning in die wordt ontwikkeld over KOPP/KOV?

In samenwerking met Trimbos Instituut wordt er een E-learning ontwikkeld met beelden uit de film NIKKI en niet eerder vertoond materiaal, zoals interviews met haar docenten. Deze E-learning is een onderdeel van een breder educatiepakket, het Gezonde School Project van Trimbos Instituut, een preventieprogramma met lesprogramma’s en -materialen voor het onderwijs. Lees hier meer over het Gezonde School Project.

Hoe waarborgt Doclines haar integriteit?

Als je de levens van een kwetsbaar kind of een man met autisme wil vastleggen, rijst de vraag: hoe bescherm je de belangen van je hoofdpersonages? En hoe doe je zo’n onderwerp recht en vind je de juiste toon? Monique Nolte zegt hierover, in een interview aan Stichting Verhalende Journalistiek:

“De uitdaging was om Kees in al zijn facetten te laten zien, zonder dat hij een karikatuur van zichzelf zou worden. Zo was er de scène waarin hij in het Duits tekeergaat tegen een snelheidsovertreder. Ik vind dat deze op een humoristische wijze illustreert hoe Kees van de ene seconde op de andere in paniek kan raken en hoe hij er zelf het meest onder lijdt. Daarnaast geeft het een beeld van hoe moeder hem daarbij probeert te kalmeren. Vóór alles wilde ik voorkomen dat de kijker een hekel aan Kees zou krijgen en die kans was zeer aanwezig – er waren bijvoorbeeld ook scènes waarin Kees doordraaide op een minder sympathieke manier. Tijdens de montage probeer ik een evenwicht te vinden tussen het zo waarheidsgetrouw mogelijk in beeld brengen van de werkelijkheid en het beschermen van de protagonisten. Ik wil te allen tijde voorkomen dat ik het imago van mijn personages in mijn documentaire beschadig.”

Wanneer het aankomt op de bloggers en vloggers die via Doclines over hun leven vertellen, wordt er rekening gehouden met de privacy van personages en ongewenste bijeffecten van social media, zoals trollen of negatieve opmerkingen.

Samenwerken met Doclines?

Wil je een partnerschap aangaan, eigen content laten produceren en/of verspreiden? Of wil je samen optrekken voor een impactcampagne of een gezamenlijk evenement organiseren? Klik dan hier. Doclines heeft onder andere een langdurige samenwerking met HandicapNL met betrekking tot autisme en het Ministerie van VWS voor KOPP/KOV. Deze partners gingen u voor. 

Kan ik bij Doclines komen werken?

Leuk dat je interesse hebt in Doclines! Op dit moment zijn wij op zoek naar een creative content manager met productionele, communicatie- en marketing ervaring. Daarnaast zijn wij regelmatig op zoek naar nieuwe stagiaires. Mail ons op ino@doclines.nl, we leren je graag beter kennen! 

Tip aan de redactie?

Heb je een tip voor de redactie? Of wil je graag een onderwerp onder onze aandacht brengen? Je kunt contact met ons opnemen via info@doclines.nl.