vergrootglas
arrow

video

Help!

HELP! toont de toegenomen zorgen van de jongeren tijdens en na de coronacrisis.

HELP! valt onder de docstory NIKKI en wil de noodkreet van kwetsbare kinderen tijdens de coronacrisis zichtbaar maken. De hoeveelheid hulpvragen die bij anonieme platforms, zoals De Kindertelefoon en Chat met Fier, is tijdens de eerste golf met 30% toegenomen. De hulpvragen die binnen kwamen, waren vooral van kinderen en jongeren onder de 25 jaar.

Met de lockdown nam de spanning bij veel gezinnen thuis alleen maar toe. Ouders met financiële problemen of in een vechtscheiding zaten maanden op elkaars lip, zonder een mogelijkheid om aan elkaar te ontsnappen. Hierdoor ontstonden noodsituaties.

Naast financiële problemen en vechtscheidingen, wonen veel kinderen ook in andere onveilige thuissituaties. Hier vormen bijvoorbeeld geweld, verslaving en psychische problemen de orde van de dag. Deze kinderen konden normaalgesproken op school en via sport afleiding krijgen, even weg zijn van thuis en het gevaar dat daar dreigde. Door de lockdown viel dat weg, en werd de onveilige thuissituatie alleen maar gevaarlijker. Dat blijkt ook uit cijfers die Chat met Fier heeft vrijgegeven. Van verschillende noodsituaties steeg kindermishandeling het meest tijdens de eerste golf. Van 470 meldingen in januari tot 851 meldingen in maart/april.

Hoewel het even goed leek te gaan deze zomer en daarbij de hulpvragen ook even leken te dalen, blijft de nood van deze kinderen bestaan. Ook nu we aan het begin van een tweede golf staan. Sterker nog, ook als de crisis voorbij is, betekent het voor deze kinderen en jongeren dat die onveilige thuissituatie er nog gewoon is.

Doclines lanceert HELP! tegelijkertijd met Hang-in! een serie waarin BN’ers een workshop geven en  door middel van challenges en leuke activiteiten de kinderen een hart onder de riem willen steken. Voor de kwetsbare kinderen zal Hang-in! afleiding bieden van hun onveilige thuissituatie, en zullen de BN’ers, die veelal zelf een moeilijke jeugd hebben gekend, voor deze kids een rolmodel zijn.

Onder Hang-in! en HELP! zullen op het platform hulpmogelijkheden geboden worden, en kunnen lotgenoten met elkaar in contact komen.

Herken jij je in deze verhalen, of ken jij iemand die zich thuis onveilig voelt? Dan kun je hieronder met De Kindertelefoon of Chat met Fier in contact komen.

             

Laat hieronder een bericht achter en deel je verhaal!


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.