vergrootglas
arrow

video

Het beste voor Kees

Het beste voor Kees werd bekroond met de Publieksprijs 'Beste documentaire in 5 jaar 2Doc.' Veel kijkplezier!

De 44-jarige Kees Momma is autistisch. Dankzij de hulp van zijn ouders kan hij omgaan met de angsten en obsessies die hem kwellen. Maar wat gebeurt er met Kees als zijn ouders, inmiddels beiden boven de 80 jaar oud, niet meer voor hem kunnen zorgen?

Toen Kees werd geboren, was er weinig bekend over autisme. De diagnose van de artsen was ‘zwakzinnig’ en hun advies luidde om Kees op te laten nemen in een inrichting. Zijn ouders besloten Kees echter thuis te houden. Door zich aan te passen aan hun zoon ontwikkelde hij zich tot een relatief zelfstandige man.

Op goede dagen zit hij in zijn chalet in de tuin waar hij zijn zelfgemaakte Japanse proefwerken kalligrafeert. Of hij reist met zijn modeltrein door Europa, waarbij hij de rit in zijn hoofd naspeelt.

Op slechte dagen, wanneer een van zijn angsten of obsessies de kop op steekt, heeft Kees het zwaar. Als het te warm is voor de tijd van het jaar straft Kees zichzelf: ‘Vanmiddag bij de thee doe ik het heel karig. Als het kouder was geweest dan had ik wel een lekker gebakje genomen maar dat zit er vandaag niet in. Ik neem maar een eenvoudig biscuitje vanwege de te hoge temperaturen.’

Het is zijn moeder die hem rustig krijgt.

Kees moet er niet aan denken hoe het met hem verder moet als zijn ouders ziek worden of komen te overlijden. Waar moet hij heen? Het wonen tussen andere mensen met een beperking ziet hij niet zitten: ‘Ik wil niet geconfronteerd worden met de gebreken die ik zelf ook heb.’

Inmiddels zijn de levens van vader, moeder en zoon zo verstrengeld geraakt dat zij verstrikt zitten in een situatie waaraan geen ontsnappen mogelijk lijkt.

De vraag rijst of Kees nog kan leren een eigen leven op te bouwen. Niets lijkt goed genoeg voor Kees. En ondertussen tikt de klok door en verstrijkt kostbare tijd.

Regie Monique Nolte
Camera Adri Schrover, Rogier Timmermans
Geluid Carla van der Meijs
Producent Selfmade
Muziek Riad Abdel-Nabi, Anders Ehlin
Montage Herman P. Koerts
In samenwerking met NCRV en met steun van het Mediafonds.

‘Het beste voor Kees’ werd bekeken 1,4 miljoen mensen, en Kees groeide uit tot een bekende Nederlander. Op Facebook volgt een community fans hoe het hem na de film vergaat. ‘Het beste voor Kees‘ won de publieksprijs Beste documentaire in 5 jaar 2DOC en is genomineerd voor de Prix Europa in de categorie beste tv-documentaire en geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie (Nederlands Filmfestival).

Klik hier om te zien hoe Kees de publieksprijs Beste documentaire in 5 jaar 2DOC ontvangt!

Naar aanleiding van ‘Het beste voor Kees’ ontvingen Kees en zijn ouders financiële hulp, waarmee zij een woning voor Kees konden aanschaffen. Kees, die in de documentaire vertelt dat hij geen werk heeft en met de ledigheid in zijn leven kampt, heeft inmiddels een wachtlijst aan betaalde opdrachten.

Hij heeft nu een toekomstperspectief en voelt zich gesterkt in zijn eigenwaarde door de erkenning die hij krijgt van zijn volgers.

Van cruciaal belang is ook de verandering die wij op politiek willen bewerkstelligen. Inmiddels wordt ‘Het beste voor Kees’ gebruikt bij opleidingstrajecten en voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders en professionals bij onder meer de Nederlandse Vereniging voor Autisme, MIND, Politie, Stichting Tatem/Sam3 en diverse zorgverzekeraars.

De film heeft de beeldvorming omtrent autisme positief beïnvloed en in trainingen worden professionals opgeleid ouders te stimuleren hun autistische kinderen van boven de 18 te begeleiden richting zelfstandigheid ten einde een situatie, waarin de ouders van Kees verkeren, te voorkomen.

Kees Momma is het gezicht rondom ons thema Autisme. Voor mensen met autisme is de wereld niet altijd even makkelijk. 70% van de mensen met autisme kampt op enig moment in zijn leven met klachten als een stemmingsstoornis/depressie, een angst- en/of dwangstoornis, posttraumatische stress-stoornis (ptss), burn-out of een persoonlijkheidsstoornis. Bij de algemene bevolking is dit 40%.

Omtrent het thema Autisme is Doclines een meerjarige samenwerking aangegaan met HandicapNL. HandicapNL is de nieuwe naam van het vroegere Fonds Verstandelijk Gehandicapten en het Revalidatiefonds.

Wilt u meer weten over autisme of bent u benieuwd naar de hulpmogelijkheden voor mensen met autisme? Kijk dan hier.

 

Momenteel zijn we bezig met Kees vliegt uit, het vervolg op Het beste voor Kees, waarin de voortgang van het losmakingsproces tussen Kees en zijn ouders wordt gevolgd.

Om de film te voltooien, heeft Doclines een crowdfundcampagne opgezet met HandicapNL. Donateurs komen in aanmerking voor een uitnodiging voor de premiere van Kees vliegt uit in de Johan Cruijff ArenA!

Wilt u meedoen?


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.