vergrootglas
arrow

video

NIKKI: sneak preview

Bekijk hier een eerste preview van onze aankomende documentaire NIKKI

Wat betekent het als je ouders niet altijd goed voor je kunnen zorgen? Wanneer je soms tegen hen beschermd moet worden?

Hoe ziet het loyaliteitsconflict eruit dat ontstaat in dit soort situaties, omdat je ondanks alles toch onvoorwaardelijk van hen houdt?

Nikki (17, was 12 toen we begonnen haar te volgen) is een van de circa 577.500 kwetsbare kinderen in Nederland, die opgroeien in een gezin met ouders die kampen met psychische- en/of verslavingsproblematiek.

De moeder van Nikki is 46, heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis en worstelt om haar kinderen te geven wat kinderen van “normale ouders” krijgen: liefde, aandacht en een leuke jeugd. En dat valt haar zwaar. Karin heeft het vaak moeilijk met zichzelf, waardoor haar kinderen aandacht tekort komen. ‘Ik doe eigenlijk nauwelijks iets met hen en dat zou wel moeten,’ zegt ze.

Doordat Nikki niet altijd zichzelf kan zijn moet zij navigeren tussen haar liefde en zorg voor haar ouder(s) en de zoektocht naar haar eigen identiteit. Dit plaatst haar voor een dilemma: moet zij voor zichzelf of haar ouder(s) kiezen?

In deze documentaire willen we de kracht van de liefde tussen kind en ouder vangen, maar ook de schaduwzijde ervan. Vanuit het perspectief van Nikki onderzoeken we de gecompliceerde relatie tussen de trots en kracht van familiebanden, maar ook de ontreddering en de wanhoop veroorzaakt door psychiatrische en verslavingsproblematiek.

Hoe hou je je staande wanneer er thuis geen structuur of veiligheid wordt geboden, wanneer je als kind voor je ouders moet zorgen, terwijl je zelf ook aandacht nodig hebt? Hoe ga je om met verwarrende gevoelens van schuld, verdriet en pijn, terwijl je ook trots op je ouders bent en samen dierbare herinneringen deelt?

NIKKI schetst hoe diep de liefde tussen ouder en kind kan gaan en hoe ingrijpend de impact is als de relatie gecompliceerd of onmogelijk is.

Camera Joost Hoozemans, Rogier Timmermans
Geluid Donald Landesbergen en Bouwe Mulder, Just Posthumus, Marzouk Maqouz
Montage Ralf Verbeek
Animatie Thomas Rietbergen
Componist Tobias Brokert

Wilt u meer weten over kwetsbare kinderen en de hulpmogelijkheden die er zijn? Kijk dan hier.

We zijn volop bezig met de productie van NIKKI, maar kunnen uw hulp nog goed gebruiken! Wilt u meedoen?


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.