vergrootglas
arrow

video

Trainman

1998

Geplaagd door zijn vele fixaties en obsessies met onder meer het weer en geluiden, probeert de 32-jarige Kees Momma zich door het dagelijks leven te slaan. Onverwacht hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, deuren te hard dichtslaan, een loopneus die luid wordt opgehaald; het zijn ergernissen die het leven van de autistische Kees ondraaglijk maken. Het is dankzij zijn moeder, die hem onvoorwaardelijk steunt, dat Kees zich staande houdt in de voor hem zo bedreigende buitenwereld.

Onderworpen aan een strak dagritme legt hij in het herfstseizoen dagelijks grote reizen af als passagier van zijn eigen modeltrein. Verder vindt hij vreugde in het uitoefenen van zijn andere hobby’s: kalligraferen, wandelen, tekenen en talen leren. Kees is intelligent en buitengewoon begaafd en weet precies onder woorden te brengen wat het betekent autistisch te zijn.

Zijn grootste hobby is zweefvliegen. Inmiddels heeft hij alle brevetten, inclusief de diamanten, die hij in het pittoreske Italiaanse Aosta haalde. Hoog in de lucht, zwevend tussen de wolken, kijkt hij in alle stilte neer op de wereld onder hem en voelt hij zich even gelukkig.

Kees heeft Trainman nooit gezien, uit angst dat hij geconfronteerd wordt met zijn gebreken. In een spiegel kijken durft hij ook niet, want in zijn eigen ogen herkent hij de blik van een autist.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.