vergrootglas
arrow

video

De Wereld op z’n KOPP’s

De studie van Debbie

Met trots presenteren we hier onze storytelling over KOPP/KOV-kinderen: De wereld op z’n KOPP’s. Twee meiden starten met vloggen en hiermee willen wij zowel jongeren die opgegroeid zijn in een gezin met verslavings- en psychische problemen als hun omgeving bij elkaar brengen en laten zien dat zij niet alleen zijn.

De twee jonge, bruisende meiden Nienke (20) en Debbie (22) vloggen over wat het betekent om een moeder met psyschische problemen te hebben. Hiermee willen ze laten zien dat je je niet voor je ouder hoeft te schamen en het belangrijk is dat je er me je vrienden over praat. Met De wereld op z’n KOPP’s willen ze jongeren bij elkaar brengen en hen een plek bieden waar ze hun verhaal kunnen delen een elkaar kunnen steunen.

Debbie en Nienke

Debbie en Nienke wonen samen in een studentenhuis en zijn bevriend sinds de basisschool, maar wisten toen niet van elkaar dat allebei hun moeders psychische problemen hebben. Daar kwamen ze pas achter toen hun moeders beiden waren opgenomen. Het hielp hen om hierover te praten en hun zorgen en verdriet te delen; juist omdat ze hetzelfde meemaakten en aan één woord genoeg hadden. Volg Debbie en Nienke elke maandag op ons platform en neem een kijkje in hun leven!

In deze aflevering:

Debbie herkent vanuit haar minor ‘verwarde personen’ kenmerken bij haar eigen moeder.

wereld op z'n kopps

Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met een Verslaving (KOV).

Het is een hele mondvol, maar elke lastige thuissituatie is uniek en kan dan ook niet in een paar woorden worden samengevat. Kinderen hebben het recht om veilig en zorgeloos op te groeien. Hiervoor zijn, in eerste instantie, de ouders verantwoordelijk. Als het de ouders echter niet lukt om een veilige, stabiele en vooral liefdevolle thuissituatie waar te maken, is het aan de omgeving van het kind om verantwoordelijkheid te nemen.

Kinderen in een lastige thuissituaties zijn kwetsbaar en hebben nog geen besef of begrip voor de toestand van hun ouders. Ze worden geacht snel op te groeien in een harde wereld. Als jongvolwassenen worstelen zij dan ook vaak met soortgelijke problemen als hun ouders.

Een voorbeeld: volgens Trimbos ontwikkelt 65% van de kinderen van ouders met een depressie en/of angststoornis op 35-jarige leeftijd zelf een depressie en/of angststoornis.

Om deze trend te doorbreken wil Doclines in samenwerking met haar partners educatiekits bouwen die professionals kunnen gebruiken om kwetsbare kinderen te begeleiden. Deze educatiekits zijn bedoeld voor zorgverleners, pedagogen en docenten.

Maar uiteindelijk kan iedereen een steentje bijdragen. Kwetsbare kinderen schamen zich vaak voor hun situatie, maar het helpt als ze erover praten. Zie je iets in je omgeving? Spreek het kind in kwestie aan, en vraag ernaar. Hoe gaat het met zijn/haar/hen thuis? Dit zal een kind al ontzettend goed doen.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.