vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

5 oktober om 13:16

Loslaten

September 2021

Lief leven,

Loslaten..

Wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat..?

Ik heb er behoorlijk wat tijd ingestoken om dat te leren. Om dingen te leren loslaten..
Een meningsverschil of een verkeerde aankoop, tja dat is dan nog niet zo moeilijk. Maar mensen en gevoelens..
In mijn beleving is loslaten zoiets als ‘er niet meer door beïnvloed worden’. Dat dingen dan naar de achtergrond verdwijnen door de tijd heen. Of omdat er dan weer andere dingen zijn om je mee bezig te houden. Of omdat je aan de pijn gewend raakt en het je niet eens meer opvalt. Misschien is dat dan een teken dat je ze losgelaten hebt?

Ik weet het niet en dat houdt me dan weer bezig. Er is geen duidelijk teken of aanwezigheid of afwezigheid van een signaal dat mij verduidelijkt of bevestigt dat ik iets heb losgelaten.

Hierdoor besef ik weer dat ik altijd handvatten nodig heb om dingen in de juiste proportie te kunnen zien. Anders word ik altijd zo overvallen door mijn gevoel en het maakt niet uit of het dan over iets leuks gaat of over iets vervelends, mijn gevoelens erbij zijn altijd groot. Ik heb dus ‘grenzen’ nodig om mijn gevoel te kunnen afbakenen en begrenzen.

Als zaken onduidelijk zijn kost het mij zoveel energie: dat voelen..

Ik baal er ook zo van dat ik dat niet kan uitleggen ook. Dat voelen voor mij erg ingewikkeld is en heel groot.
Of kan ik niet accepteren dat ik ergens geen invloed op heb en kan ik het daarom moeilijk loslaten?
Ik weet het gewoon niet. En moet ik het wel weten? Of denk ik teveel na? Of komt het omdat ik voelen zo moeilijk vind en daarom probeer te voorkomen dat ik moet beseffen wat ik echt voel.

Eerlijk gezegd, ik snap soms geen moer meer van mezelf. En ik zoek nog steeds naar iemand die me soms beetpakt en de weg wijst in mijn hoofd. Ik weet dat je verstand er is om je gevoel te begrijpen. Maar wat nou als je verstand je gevoel niet kan of wil begrijpen? Hoe weet je dan waar je bent in zo’n proces?

1000 vragen en geen goede antwoorden. Of het zijn niet de antwoorden die ik zoek. Zoveel tijd vliegt voorbij door deze herhalende gesprekken met mezelf, maar als ik ze niet voer, dan is er daar weer die onrust.

Dodelijk vermoeiend!

In ‘De Liefste Mama’ vertelt Karin (52), moeder van Nikki (17), over haar worstelingen met haar borderline persoonlijkheidsstoornis, het moederschap en familie. 


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken