vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

17 november om 16:15

(10-’20) De mentale schijf van vijf

oktober 2020

Lief leven,

Ik kwam vandaag  ‘de mentale schijf van vijf’ tegen, en dit  sprak mij enorm aan. Hoe simpel kan het zijn? Door de jaren heen heb ik ondervonden wat het teweegbrengt als mijn ‘schijf van 5’ niet goed in balans is.

Los van allerlei therapieën, heeft het feit dat ik een balans heb weten te vinden  in mijn leven mij zoveel gebracht! Zo heb ik meer zelfkennis en inzicht verworven en weet ik beter wanneer wat te doen of juist te laten. Kijk, ik ga hier niet verkondigen dat altijd alles rozengeur en maneschijn is in mijn leven, want dat is niet zo. Maar ik moet toegeven dat de balans die ik tegenwoordig gevonden heb er wel voor zorgt dat de dingen dragelijker voor me zijn en niet meer de overhand nemen.

Een gezonde geest woont in een gezond lichaam. In de huidige tijd – waarin we veel bezig zijn met voedsel, met wat gezond of  ongezond is – vind ik dat we ook wat meer tijd moeten besteden aan ons mentaal welzijn. 

Tot rust komen belangrijk
In deze ingewikkelde tijd waarin  veel gevraagd wordt van ons verstand en inlevingsvermogen, is het extra belangrijk dat we mentaal tot rust kunnen komen. Dat doet iedereen op zijn eigen manier.

Ik ga zelf bijvoorbeeld wel eens met mijn blote voeten in het gras staan. Zo kan ik én mijn spanning ontladen, én mijn lichaam opladen. Het werkt goed om zo mijn geest weer iets helderder te krijgen. Men noemt dat aarden: dat je weer even in contact staat met de natuur, die in de basis onze levensbron is. Ik weet wel dat het zweef-teverig klinkt allemaal, maar dit werkt echt voor mij.

Spelletjesverslaving
Ik kan tegenwoordig heel goed mijn telefoon wegleggen. Dat is  een pluspuntje. Je hoeft immers niet áltijd direct te reageren. Maar, eerlijk is eerlijk, ik heb een spelletjesverslaving. Ik heb er wel vaker over verteld, in voorgaande blogs. Of, nou ja, een soort van spelletjesverslaving. Ik speel veel Candy Crush en word daar helemaal blij van, van al die snoepjes en onzin. Als ik dit speel, denk ik even aan helemaal niks. Heerlijk! 

Wandelen werkt ook voor mij. Dat deed ik altijd al,  want ik heb honden en moet dus vaak de deur uit. Alhoewel dat op dit moment wat minder is, want mijn hond Boki is oud aan het worden en heeft een versleten onderrug en schouder. Hij volgt nu een kuurtje om hem van de pijn te verlossen, maar het is een aflopende zaak… Helaas. We houden het dus bij korte wandelingetjes. 

De minder leuke dingen
Afgelopen februari heb ik mijn andere hond moeten laten inslapen, omdat hij ziek was. Nu het zo slecht gaat met Boki, vrees ik dat ook hij dit jaar nog zal komen te overlijden. Dat zijn de minder leuke dingen in het leven; keuzes maken tussen leven en dood.

Ik hou enorm veel van hem en het is hartverscheurend om hem te zien strompelen in de wetenschap dat hij pijn heeft. Nu wordt er dus van mij verwacht dat ik weet wanneer het moment daar is dat het genoeg is geweest. En dan de beslissing neem om hem in te laten slapen. Ik krijg er spontaan hoofdpijn van als ik daar aan denk.

De balans uit de schijf van vijf waar ik deze blog mee begon, is even weg merk ik. Samen met mijn hond Boki loop ik naar buiten voor een snel plasje en een diepe teug frisse lucht. Zo loop ik de  spanning eruit, die zich in mijn lichaam en hoofd heeft opgehoopt. Hond blij, ik blij.

❤ Karin

 

Wat doe jij als je uit balans bent?

 

(bron ‘mentale schijf van vijf’: Psychologie Magazine)


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.