vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

3 november om 15:04

(10-’20) Ik heb het onderschat

7 oktober 2020

Lief Leven,

Mijn hemel wat is het opvoeden van pubers moeilijk. Zéker in deze tijd, want er is enorm veel veranderd. Natuurlijk verandert er sowieso veel in de wereld, voor ons allemaal.

De corona en het gebrek aan sociale bezigheden zijn lastig, zeker als je jong bent zoals Nikki. Daarnaast zijn de opnames voor de docu gestopt en heb ik sinds een tijdje ook nog eens een nieuwe vriend, wat de nodige veranderingen in ons gezin met zich meebrengt.

Gat ontstaan
Daarnaast gaat het gewoon heel goed met mij, wat op zich natuurlijk heel fijn is, maar ook dát is een verandering ten opzichte van vroeger. Nikki moest toen vaker voor mij zorgen. Nu moeten we allebei onze weg in deze veranderingen vinden. Ik heb onderschat wat dit allemaal met Nikki zou doen.

Ik dacht dat het fijn zou zijn voor haar, als ze zich minder zorgen hoeft te maken om mij. Ik had er echter niet bij stilgestaan dat dit zoveel effect haar leven zou hebben. Jaren heeft haar leven in het teken gestaan van mij: haar moeder met Borderline helpen. Dat hoeft nu niet meer. Ik denk dat er door het wegvallen van die zorg en de bijkomende veranderingen, een gat is ontstaan voor Nikki. Dat gat geeft uiteraard ruimte voor andere dingen en die komen nu aan bod. Maar ze voelt zich nutteloos en zoekt regelmatig het randje op.

Afzetten
Dat is natuurlijk doodnormaal als je aan het puberen bent. Grenzen opzoeken. Je tegen je ouders en de wereld afzetten. Vooral als die wereld om je heen een lastige is, waarin ze een nieuwe spannende fase met
een vervolgopleiding en online lessen tegemoet gaat. Waarbij ze nieuwe mensen ontmoet, maar waar tegelijkertijd ook door corona roet in het eten wordt gegooid.

En dit alles vraagt ook nog eens een enorme zelfmotivatie. Dat is moeilijk en het lukt niet altijd. Een heel lastige fase, vooral ook voor haarzelf. Ik weet van mezelf nog wel hoe verwarrend die periode was, de overgang van kind naar jongvolwassene. Ik snap het allemaal; ik heb het alleen onderschat.

❤ Karin

 


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.