vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

19 juni om 18:47

Landgoed ‘Fogelsangh State’ opgefleurd met klassieke Saab

Saab mag dan failliet zijn, op Kees' tekening springt 'ie eruit!

Zaterdagavond 17 november 2018

De twaalfde tekening van dit jaar is voltooid!

Beste Monique,

Het werd een welhaast gedenkwaardige dag in het jaar 2018. Het is me vandaag gelukt de extreem moeilijke tekening te voltooien waaraan ik zo lang en intensief heb gewerkt. Het is de twaalfde tekening van dit jaar.

Hoewel het pas 17 november is, heb ik met dit twaalfde werkstuk nu al het jaarlijks gemiddeld aantal tekeningen gehaald. Toen 2018 nét begonnen was, liep ik met het besluit rond om maximaal acht tekeningen over het hele jaar te maken. Dit vanwege het behoud van mijn gezichtsvermogen.

Maar het tekenen verliep zo voorspoedig dat het meer dan acht tekeningen werden, terwijl ik tussen de bedrijven door genoeg lange rustpauzes van enkele weken hield.

Naast de Saab heb ik nu ook het machtige en statige huis (of kasteel zoals je het mag noemen) op de plaat gezet. Ik was bijzonder opgetogen na het bekijken van het resultaat. Ik voelde me zelfs versteld staan: heb ik dat gecreëerd? Naar mijn eigen mening vind ik dat de afbeelding echt compleet is geworden!
Net zoals de vorige tekeningen, ga ik ook na de voltooiing van dit werk rust houden en genieten van het heerlijk koude weer.

Afgelopen weekeinde ontving ik reactie van mijn klant. Hij schreef het volgende:

‘Ik wilde je net aanvullende informatie mailen over de geschiedenis van het landgoed dat je getekend heb en wat zie ik tussentijds in mijn mailbox: een PRACHTIGE tekening, alle details kloppen. We zijn zeer onder de indruk, chapeau Kees!”

Naast zijn verheugende aanhef schreef mijn klant gedetailleerd over de geschiedenis van het landgoed. Aanvankelijk dacht ik dat zijn kantoor in het grote huis gevestigd zat; echter, de vork bleek geheel anders in de steel te zitten. Op de tekening zien we niets anders dan het landgoed ‘Fogelsangh State’ dat in de buurt van Dokkum ligt.

Het dateert uit 1646, maar de historie van de plek waarop het huis staat, gaat véél verder terug. Dan moeten we denken aan de 12e eeuw, toen dit klooster op deze plek werd gebouwd.

Er zijn nauwelijks documenten bekend over wat voor klooster het precies was. Dat komt vanwege een grote watervloed die in 1287 alles wegvaagde. Nadien werd er opnieuw een klooster gebouwd, maar wanneer precies, dat weet men tot op heden niet.

In het begin van de 17e eeuw werd het landgoed eigendom van Theodorus van Fogelsangh. In 1646 echter kocht zijn broer Pibo Doma Fogelsangh de grond op om er een geheel nieuw huis op te laten zetten. In de 18e en 19e eeuw werd Fogelsangh State uitgebreid en verfraaid.

Thans is het eigendom van Kyra Livia, die baronesse is van Harinxma thoe Slooten en die het vruchtgebruik van het huis heeft ondergebracht in de ‘Stichting Fogelsangh State’. Hierin is een periodiek geopend museum gevestigd.

Mijn klant moest speciaal toestemming vragen om het landgoed door mij te laten tekenen als decor voor zijn autozaak.

Net zoals de vorige tekeningen, ga ik ook na de voltooiing van dit werk rust houden en genieten van het heerlijk koude weer.

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.