vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

25 juni om 18:06

(07-’19) Acceptatie en leren loslaten

13 juli 2019


Lief leven,

Alsof ik klappen op m’n hoofd heb gehad, zo voel ik me. Het duizelt van de gedachten. Alles loopt door elkaar; ik schiet van de ene emotie in de andere. Ik ben er doodmoe van en wil alleen maar zitten of liggen.

Ik wil mijn hoofd legen, maar er komt niets uit. Het is momenteel  allemaal even heel erg onoverzichtelijk.

Desondanks vallen er in een sneltreinvaart allerlei stukjes uit mijn leven op z’n plek. Mijn beeld wordt steeds completer. Gebeurtenissen, gedachten, gevoelens, gedragingen en de gevolgen daarvan. De 5 G’s.

Verklaring
Ik heb ze heel vaak toegepast in mijn leven. Op dit moment, maar ook in het verleden. Niet als excuus, maar als verklaring. Zodat ik ook zelf ga begrijpen hoe en waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Als ik ze dan begrijp, dan kom ik tot de conclusie dat het fijn is om iets te bevatten, en dan wil je er ook iets mee doen. Maar dan komt de grote vraag: wat en hoe?

Sommige dingen zijn helaas niet meer te herstellen en moet ik leren accepteren. Acceptatie is dan de enige manier om verder te gaan.

Dat is een valkuil voor mij: om dat te accepteren, want ik heb een nogal ‘zwart-wit-belevingswereld’. Accepteren betekent bij mij ‘goedvinden’ en soms moet je dingen accepteren waar je niet achter staat, omdat het nou eenmaal niet anders is of kan en dat vind ik zo moeilijk. Misschien is dat wel hetzelfde als ‘loslaten’. Beseffen dat je ergens geen invloed op hebt en het dus moet loslaten in de hoop dat…

Rust
Gek genoeg werkt het wel zo in het leven. Je hebt er allemaal van die spreekwoorden voor ook, zoals: ‘als je een vogel vrij laat, keert hij vanzelf terug’. Helaas kan iemand anders dit wel eens anders opvatten en denken  dat het je niet interesseert, wat niet zo is. Ik kies dan voor mijn eigen rust, want die heb ik namelijk mega-hard nodig, zodat ik grip kan houden op alles wat wel goed gaat en overzicht houd op wat nodig is.

Het doet pijn als dat niet begrepen wordt, omdat ik vind dat je iets niet altijd helemaal hoeft te begrijpen om er begrip voor te hebben. Dat is een kwestie van respect ofzo.

Karin

Vind jij het ook moeilijk om dingen te accepteren of los te laten?


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.