vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

22 juni om 12:39

An old English secret recipe: cloudcake

21 jaar geleden stuitte Kees in the Cotswolds op een cloudcake. Nu heeft hij er eindelijk eentje zelf kunnen maken.

Dinsdag 30 oktober 2018

Beste Monique,

Het is eindelijk herfst geworden! Hoe blij ben ik nu de hitte voorbij is en de mogelijkheden om me prettig bezig te houden weer helemaal open liggen. Reden te meer om ook eens een nieuw bakrecept te gaan proberen. Een nieuw bakrecept? Ja. Een nieuw bakrecept. Hier volgt het relaas.

Het begon allemaal meer dan twintig jaar geleden. Ik was met mijn ouders op reis door het ‘Hart van Engeland’. Tijdens een kopje thee in een schilderachtige tuin ergens in de Cotswolds kregen we bij de thee een nouveauté geserveerd onder de naam cloud cake.

The Cotswolds, een idyllische streek nabij Oxford. Klik op de afbeelding voor meer informatie!

 

Dit is een cake zonder boter of ander vet erin en zo luchtig als het maar zijn kon. Ik vond de cloud cake uitzonderlijk lekker en het fijne van deze specialiteit is dat ik me na afloop niet bezwaard voelde. Ik kon er zoveel van eten als ik wilde. Helaas is het bij deze ene ervaring gebleven – was het hierna gedaan met de cloud cake -, want elders kon men ik deze lekkernij niet krijgen of bestellen.

En vanaf dat bewuste moment is bij mij een grote wens ontstaan: namelijk om zelf zo’n cloud cake te bakken. Maar de vraag was: hoe doe je dat?

De lokale eigenaar van het Engelse theehuis was helaas niet bereid het recept – ook niet na enig en aanhoudend aandringen – bekend te maken. “It’s an old English secret,” zei hij. En daar bleef het bij.

Eenentwintig jaar lang.

Tot ik onlangs – tot mijn grote vreugde – in de supermarkt op pakken meel stuitte waarmee je cloud cake kon bakken. Er was cloud cake-meel met chocoladesmaak, met citroensmaak en ook met vanillesmaak. Ik kocht uiteindelijk een pak voor een cake met citroensmaak.

Thuis bekeek ik de gebruiksaanwijzing voor de bakmethode. Ik las dat er één apparaat absoluut onmisbaar is tijdens het bakproces: de mixer. Zonder dit apparaat is het onmogelijk het juiste deeg te bereiden. Ik schafte daarop speciaal voor de bereiding van cloud cakes onmiddellijk een mixer aan.

En afgelopen week was het dan zover. Ik toog aan het werk. Geheel volgens de bereidingswijze op het pak, stelde ik met behulp van de mixer het beslag samen. Een niet al te lastig werkje, dat ik binnen mum van tijd klaarde. Even later schoof ik het deeg in de springvorm in de oven.

Na een uur haalde ik een prachtige cloud cake uit de oven. Het was precies zo één als toen in Engeland. Een cake met een licht krokant goudbruin korstje en hij róók lekker!

Tijdens mijn vaste thee-uurtje nam ik er meteen een stuk van. Hoe goed smaakte mijn eigen gemaakte cloud cake. Hij was net zo smaakvol en vederlicht als de cloud cake die ik in de Cotswolds had gegeten. Ik genoot!

De rest van de lekkernij sneed ik in meerdere punten om ze vervolgens in de diepvries te stoppen. Ik bewaar al mijn gebak en taarten in de diepvries, omdat je ze dan langer goed kan houden. Bovendien gaat de smaak er zo alleen maar op vooruit.

Als u zelf ook een cloud cake wil bakken, raad ik u aan om allereerst het Engelse woord ‘cloud’ in het Nederlands te vertalen. Als u vervolgens het Nederlandse woord in het hoofd heeft, kunt u het pak zo vinden bij de bakproducten. Let wel dat het alleen bij de grote supermarkten te verkrijgen is.

Tot slot kan ik met vreugde mededelen dat mijn moeder weer mag rijden. Rijden? Ja, rijden. Hoezee!

Sinds vorige week heeft zij haar rijbewijs weer in haar bezit na tien maanden onthand te zijn geweest.

Morgen haalt mijn moeder haar nieuwe auto op. Allereerst zal ze nog even moeten wennen aan deze nieuwe wagen en zullen deskundigen haar de nodige instructies geven met betrekking tot de bediening van de auto. Wanneer mijn moeder haar vertrouwen in het rijden heeft herwonnen, zal zij zich weer de weg op begeven. Hoeveel meer bewegingsvrijheid zal haar dit opleveren en hoe fijn is het om niet meer van anderen afhankelijk te zijn!

Dankzij dit rijbewijs zal ons leven aanzienlijk verlicht worden en kunnen we weer heerlijk onze eigen weg gaan.

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.