vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

2 juli om 16:59

Appeltaart bakken is geen koud kunstje

Herfst betekent appeltaart bakken. Perfectionist Kees is de hele dag bezig.

Vrijdag 7 september 2018

Beste Monique,

Hoe is het tekenen mij vandaag vergaan? Om eerlijk te zijn, ik kan terugkijken op een zeer geslaagde dag!

Het tekenen gaat BETER. Ik heb de slag weer te pakken gekregen!

Leve de afkoeling en opfrissende buien die vanochtend zijn gevallen! De natuur knapte er flink van op!

Tussen de teken- en schilderbedrijven door heb ik een appeltaart gebakken. Dit is de eerste van ‘najaar 2018’ met ditmaal een vernieuwde samenstelling. Het is een vaste, jaarlijkse traditie: in september begint het appeltaart-seizoen, mede dankzij de kersvers gearriveerde Elstar-appeltjes in de winkel, die onlangs geoogst en prachtig van smaak zijn!

Overigens, appeltaart maken is geen kleinigheid. Voor het samenstellen van het deeg moest ik vroeg aan het werk. Reeds om 8.00 uur ben ik begonnen.

Het is niet gemakkelijk om echt mooi deeg te kneden met een heerlijke smaak en een goede ‘bite’. Daar ging zomaar een klein uur in zitten. Uiteindelijk – na lang kneden – begon de structuur van het deeg er goed uit te zien en voelde het stevig aan.

Ook het schillen van de appels nam veel tijd in beslag en het maken van een strak ruitpatroon van dunne sliertjes deeg op de bovenkant van de taart vlak voordat ik deze in de oven schoof, vergde heel veel concentratie.

Toen de deegbal eenmaal klaar was, stopte ik deze in een met aluminiumfolie afgedekte kom in de ijskast. Deeg moet altijd een paar uur koud staan, opdat de structuur en smaak nog beter worden en minder klef. Nadat de appels waren geschild en fijngesnipperd haalde ik het deeg uit de koelkast en maakte ik het op maat voor de springvorm.

Op de bodem en tegen de wand van de springvorm kon ik probleemloos een stevig plak deeg aanbrengen. Daarna voegde ik er appelsnippers, rozijnen en cranberries aan toe, met een klein scheutje vloeibare honing erover. Daarna volgde het moeilijkste onderdeel van het werk: het aanbrengen van een ruitpatroon op de taart. Maar ook dat lukte.

Tenslotte zette ik de nog ‘rauwe taart’ in de op 180 graden Celsius voorverwarmde oven. Na bijna een uur bakken was de taart om circa 13.40 uur gaar. Zodra ik deze uit de oven had gehaald, plaatste ik de versgebakken en verleidelijk geurende taart met een schitterend lichtbruine korst op een pannenrooster.

Aandachtig bekeek ik mijn ‘baksel’.

Wat zag het er mooi uit! Ik moest de taart nog anderhalf uur lang uit laten wasemen. Pas bij het kopje thee kon ik mijn eetbare creatie voorzichtig aansnijden en er een stukje van proeven.

Conclusie: ik was erin geslaagd een topper van een appeltaart te bakken. Wat was deze lekker! Misschien wel de lekkerste die ik ooit heb gebakken. Dit dankzij het vernieuwde recept.

Het bijzondere aan dit vernieuwde recept is dat ik voor het op smaak brengen van de taart geen kaneel heb gebruikt maar kardemompoeder, die ik zowel op de fijngesneden appels heb gestrooid als in het deeg heb verwerkt. Hierdoor werd de smaak nóg voller en prettiger dan wanneer je alleen met kaneel werkt.

Behalve rozijnen heb ik in de taartvulling ook cranberries verwerkt. Heel bijzonder. Door de combinatie van kardemompoeder en een scheutje bloemenhoning heeft de taart een fruitige smaak gekregen.

Toen de taart helemaal was afgekoeld, heb ik ‘m in acht punten gesneden en in diepvrieszakjes gestopt: 2 stukken per zakje. Ik stopte deze meteen in het vriesvak, maar één punt nam ik dus bij de thee om te proeven.

De bedoeling hiervan is dat één of meerdere van de overige zeven taartpunten minstens een week lang niet mogen worden gegeten. Volgens de kookboeken zal de smaak van appeltaart in die tussentijd vooruit moeten gaan omdat de smaak van ieder ingrediënt dat erin verwerkt is, rustig in het deeg kan trekken en de taart er nog lekkerder op wordt.

Wanneer ik volgende week een taartpunt uit de vriezer haal, warm ik deze eerst in de magnetron op om er vervolgens nog meer van te genieten dan op de dag dat de taart is gebakken.

Ik verheug me er al op!

Binnenkort ga ik ook voor mijn ouders appeltaart bakken.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.