vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

26 mei om 12:29

Avondrood in Velp

Zondag 3 maart 2019

Beste Monique,

Al reken ik de winter van 2018/19 inmiddels tot de categorie ’teleurstellend’, de avond van de 24ste februari mocht er beslist wezen. Deze toverde namelijk iets prachtigs tevoorschijn: avondrood. Het is een van de mooiste keren dat er hier in Velp avondrood voorkwam.

Het is 18.13 uur. Tijdens een kleine avondwandeling stond ik buiten en keek ademloos naar de westelijke horizon. Prachtige lagen hogere en middelbare bewolking (van het type altostratus en altocumulus) trokken langzaam over het glasheldere zwerk dat voor schitterende kleurcontrasten zorgde. De ondergaande zon lichtte de altostratus en altocumulus op in een gloed van zalmroze tot vlammend oranje, terwijl het hemelblauw een indrukwekkende turkooizen tint prijs gaf. Zelden heb ik zo’n mooie zonsondergang gezien!
Wat een groot geluk was het dat ik mijn camera bij de hand had en er meteen foto’s van kon maken. Wat lette mij?

Wolken zijn intrigerend
Om 18.18 uur was het spektakel alweer over zijn hoogtepunt heen. Langzaam verzwakten de kleuren. De gloed werd minder en de kleuren matter. Het oranje en zalmroze gingen over in donkerrood tot paarsachtig grijs. Tot slot losten de wolkenbanken op.

Wolkenluchten en het kennen van verschillende wolkentypes met hun Latijnse benaming hebben mij reeds van jongs af aan geïntrigeerd. Ik hield me er voortdurend mee bezig. Tot slot groeide dit uit tot een hele studie. Ik schafte boeken aan over wolken en weerkunde en las ze intensief.
Ook maakte ik tekeningen van bijzondere wolkentypes. Tussen mijn twintigste en vierentwintigste jaar stelde ik fotoalbums samen met daarin tientallen zelfgemaakte wolkenfoto’s.

Grote hobby
Weerkunde betekende ooit een grote hobby. In de jaren tachtig van de afgelopen eeuw was ik zelfs weeramateur. In 1983 werd ik lid van de Club van Weeramateurs. Samen met andere clubgenoten, verspreid over het hele land, verrichtte ik waarnemingen. Bijzondere weertypes, optische verschijnselen, onweer en sneeuw behoorden daartoe.
Maandelijks stuurde ik de waarnemingen die ik op een speciaal formulier had geschreven, naar de redactie van het Maandblad van Weeramateurs.
Ik vond het prachtig als ik een maand later mijn relaas van een bepaald weersverschijnsel in het blad afgedrukt zag.

Echter, sinds 1993 ben ik gestopt met deze hobby. Tevens besloot ik mijn lidmaatschap op te zeggen.
De angst voor klimaatveranderingen als gevolg van het toedoen van de mens, begon toen al een rol te spelen. De interesse voor weerkunde kreeg hierdoor een nare bijsmaak.
Ik deed er dan ook verstandig aan daar een punt achter te zetten. Ik zag uiteindelijk meer heil in het genieten van modeltreinen en klassieke muziek.

Thans is weerkunde slechts beperkt tot wat bescheiden waarnemingen. Voor mezelf noteer ik de dagtekening in een agenda (weersverschijnsel, minimum temperatuur, maximum temperatuur, windrichting en -snelheid).

Voor het overige ben ik volop aan de slag met een signatuur-opdracht. Het betreft een hele moeilijke tekening, maar deze is beslist de uitdaging waard!
Wat een signatuur-opdracht precies inhoudt, daarover vertel ik meer zodra het werk voltooid is.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.