vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

3 mei om 12:05

Een uitzonderlijke vogel

Zondagmorgen 2 mei 2021

 

Beste Monique,

Hoewel ik geen vogelaar ben, vind ik het toch interessant om tijdens mijn wandeling in het Beekhuizense natuurgebied en in de woonbuurten vogels waar te nemen die bijzonder zijn. Sinds ik in dit deel van mijn woonplaats (vanaf voorjaar 1986) gehuisvest ben, is het aantal bijzondere vogels mij steeds meer opgevallen. 

Meestal moet ik me tevreden stellen met het zien van koolmeesjes, roodborstjes, vinken en houtduiven, m aar heel af en toe kom ik ook de  zeldzame  vedervrienden tegen. Pimpelmezen, putters, goudvink, groenlingen en de zwartkop, dikwijls in paar. In het bos beschouw ik vooral de zwarte specht als zeer indrukwekkend .

Helemaal uitzonderlijk is de ijsvogel achter de bosvijver, maar die heb ik de laatste tien jaar helaas niet meer waargenomen. Een aalscholverplaag maakte in 2013 een einde aan de visstand in de vijver. Daardoor hadden de ijsvogels niet genoeg voedsel meer omdat dit een viseter is.

Uitzonderlijke vogel

Maar gisteravond heb ik wel een heel uitzonderlijke vogel gezien. Een ware zeldzaamheid.  Aan de achterkant van mijn woning, op een aantal takken van kleine struiken, huppelde snel en behendig een vrij kleine vogel, ter grote van een vink. Het was alleen geen vink. De vogel had een zwartwit gestreepte kop met een bruinrode vlek vlak onder de snavel. Ook bij de vleugels was het bruinrood getint met zwartwitte vlakken. Aanvankelijk dacht ik dat het een putter was, maar een putter heeft aanzienlijk bontere en fellere kleuren.  Met helrood, geel en crèmewit.  Bovendien zijn putters groter dan het vogeltje dat mijn achtertuin bezocht. En het wit van het verenkleed van deze gast was echt wit.

Ik pakte mijn vogelencyclopedie erbij en zocht deze vogel op. Na lang speuren vond ik een illustratie van deze bijzondere bezoeker in mijn achtertuin. Het betrof een witkopgors. Hij bleek een dwaalgast te zijn, die kennelijk na lang zwerven uit verre oorden in ons land terecht was gekomen. Ik vermoedde dat het om een vogeltje ging, dat afkomstig was van noordelijke landen.

Vraag aan lezers

Helaas stond er in de encyclopedie  verder niets meer beschreven over de witkopgors. Alleen dat het een dwaalgast is.

Nu wil ik dan ook een vraag voorleggen aan de lezers van mijn brieven: zijn er onder de volgers misschien mensen die verstand hebben van vogels en meer weten over de mysterieuze witkopgors?

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.