vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

15 september om 16:13

Blauwe buddha in een boom

Kees vindt een aangename verrassing

Woensdag, 6 januari 2016
Beste Monique,

Een aardigheidje

De ochtendwandeling die ik vanochtend maakte, had een hele leuke en grappige verrassing in petto.
Op zich al leverde de wandeling wat meer vreugde op dan de dagen ervoor. Het was hier in Velp koud geworden. Vlak voordat ik van huis ging, las ik op onze buitenthermometer dat het één graad vroor.

Afgezien van het feit dat ik nog nergens een laag rijp zag vormen en alles gehuld was in een vale grauwsluier van saaie mist, deed de lagere temperatuur mij goed. Ik liep een eind het bos in en nam een route, die ik anders weinig gebruik. Ik moest veel heuvels op klimmen en af dalen, maar ik kon ervan genieten. Wat een stilte overal!

Aan het eind van de route, weer wat dichter bij de bewoonde wereld, zag ik opeens iets blauws glimmen in een nis tussen twee wortels van een grote beukenboom. Daar stond iets. Ik keek wat het was. En toen identificeerde ik het. In die holte was een echt oosters Buddha-beeldje neergezet. Het was helemaal lichtblauw geschilderd. Aan de proporties van het lichaam en de gelaatstrekken te zien, betrof het welhaast zeker een Japans beeldje.

Wat een kostelijk gezicht zo als er in een diepe nis een klein sculptuur staat! Het doet mij denken aan mijn jongere jaren toen ik met familie op vakantie was in Zuid-Limburg en daar tijdens onze wandelingen geregeld een vrolijk versierd Mariabeeld tegenkwam op pittoreske, boomrijke plekjes en geheimzinnige nissen in muren van oude gebouwen. Zelfs in nissen van mergelrotsen.

Voor zo’n Maria waren bloemen neergezet en brandden er waxinelichtjes. Echt heel mystiek vond ik dat. Er ging een zekere geestelijke romantiek van uit. Uit ver vervlogen tijden. Ook vanochtend met het Boeddha-beeldje in het bos ervoer ik zo’n gevoel.

Wanneer ik de aankomende ochtend ga wandelen, zal ik het niet nalaten er even langs te lopen om het even goedendag toe te wensen. Ik hoop dat de Boeddha tot in lengte van dagen daar blijft zitten.
Groeten!
Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.