vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

16 januari om 10:00

Brieven van Kees: Blue Monday

Brieven van Kees

Maandag 2 januari 2023

Beste Monique,

Vanochtend vroeg werd ik heel voorzichtig wakker. Half slapend, half ontwakend overvielen mij zinnen en uitdrukkingen die ik in de afgelopen dagen als reactie heb gehoord. Gewraakte antwoorden nadat ik mijn angst via apps en telefoongesprekken kenbaar had gemaakt: “Met dit superzachte weer buiten ben ik als de dood dat het voorjaar er voortijdig aan komt,” zei ik, “en ik ben nog helemaal niet aan lente toe. Ik zou dat vreselijk vinden. Veel te veel prikkels! We hebben net een veel te warme zomer en dito najaar gehad.”

De reactiestemmen die ik zo door mijn hoofd hoorde malen, zeiden “Kees, dat weet niemand. Zelfs de weerkundigen weten dat niet. Er zal heus nog wel wat kou tussendoor komen, maar zover kunnen we toch niet vooruit kijken,” of “Ja Kees, ik vind dit weer ook waardeloos maar dat is de klimaatverandering, hè. Dat weet jij. Daar doen wij toch niks tegen. Wij staan daar machteloos tegenover.”

Ik voelde me opeens bijzonder depressief worden. Het lukte me niet meer te beheersen en ik liet de tranen de vrije loop gaan. Ik lag onder de dekens te snikken.

Enige tijd later stond ik met lood in mijn lijf op. Ik waste me en kleedde me aan. Ik zag erg tegen deze dag op. Want vandaag zou ik aan een nieuwe tekenopdracht beginnen. Dat voornemen had ik voor deze maandag de 2e januari gereserveerd. Terwijl het water voor de ochtendthee kookte, keek ik op de buitenthermometer. Ik las 10 graden C af! Het is toch niet waar! Alweer zo warm! En het zou juist kouder worden volgens de voorspellingen!

Ik dronk mijn thee en even later ging ik aan het werk. Het kostte me veel moeite om op gang te komen. Ik moest de routine van het tekenen weer terug zien krijgen.Ik besloot het rustig aan te doen en alles in kalm tempo op te bouwen.

Maar één ding kon ik wel stellen, het was vandaag echt Blue Monday. Al mag de mening van eenieder verschillend zijn en ook de datum waarop de werkelijke Blue Monday valt, ik ervoer deze maandag als een Blue Monday in het nieuwe dagelijkse leven na Nieuwjaarsdag. De ochtend en middag duurden lang. Gelukkig kon ik me vinden in de modeltrein en zette de mooiste trein op die ik had. Ik genoot toen ik deze eenmaal zag rijden.

Nu sukkel ik deze sombere, trieste Very Blue Monday af. Gelukkig ga ik me vanavond verwennen met gebakken wilde zalmfilets in vis-dillesaus, broccoli en aardappelen.

Hartelijke groeten,
Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.