vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

19 juli om 12:17

Brieven van Kees: een bijenvriendelijke tuin

Brieven van Kees

Beste Monique,

Vandaag wil ik de lezers wat bijbrengen over bijen. Afgelopen voorjaar was de tuinman er om in mijn achtertuin een bijenborder aan te leggen. Dit is een stukje grond waar planten groeien die voor wilde bijen aantrekkelijk zijn.
Nu zijn deze planten flink gegroeid en dragen prachtige bloemen. Ik ben er heel trots op en koester dit stukje flora. De r eden hiervoor is dat ik graag wilde bijen meer perspectief in hun voortbestaan wil geven. En de aanleg loont alle moeite! Ik mag gerust spreken van een zeer geslaagde border!

Zoals men weet, zijn wilde bijen van levensbelang voor natuur én mens. Wilde bijen zorgen voor de instandhouding van de vegetatie dankzij de bestuiving van vele planten en gewassen. Uiteindelijk komen daarmee ook de gewassen in aanmerking waarvan mens en dier afhankelijk zijn. Hoe meer wilde bijen, hoe beter de natuur gedijt.

Wilde bijen leven anders dan honingbijen. Niet in zwermen maar solitair. Ook kennen ze de hiërarchie van de honingbij niet. En uiterlijk verschillen ze doordat ze iets kleiner zijn dan hun honing producerende soortgenoten. Hoe nuttig dit insect ook is, helaas vang ik steeds vaker sombere berichten op dat het slecht gaat met de wilde bijen in ons land. Het feit dat het aantal wilde bijen gedurende de afgelopen decennia sterk is afgenomen, als gevolg van verstedelijking, vervuiling (uitstoot van gemotoriseerd verkeer!) en het grootschalig gebruik van bestrijdingsmiddelen door landbouwers, baart mij ernstige zorgen, want uitsterven dreigt. Met alle gevolgen van dien voor natuur én mens. Ooit beweerde een Amerikaanse bioloog dat, als er van de ene op de andere dag geen wilde bijen meer zouden zijn, de mens nog maar zes jaar te leven heeft. 

Voor een geheugensteuntje deelt Kees hierbij zijn tips voor een bijenvriendelijke tuin: 


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.