vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

11 januari om 10:00

Brieven van Kees: Een bijzonder Gelukkig nieuwjaar

Brieven van Kees

Zondag 1 januari 2023

Allereerst aan allen:
Een bijzonder Gelukkig Nieuwjaar!
Moge voorspoed, vreugde en goede gezondheid eenieder doen toekomen!

Beste Monique,

2023 is begonnen. Een nieuw jaar. We duimen ervoor dat dit jaar meer licht gaat brengen in de algehele ontwikkelingen in de wereld. In eerste instantie is mijn grote wens dat er een einde komt aan de zinloze oorlog in Oekraïne. Ten tweede, dat de prijzen voor levensmiddelen weer gaan dalen en eten en drinken voor iedereen weer betaalbaar wordt. En ten derde hoop ik dat de vorst weer terugkeert.

De afgelopen jaarwisseling verliep hier in Velp betrekkelijk rustig vergeleken met eerdere jaren. Natuurlijk heb ik vuurwerkknallen gehoord, maar ik herinner me jaren die op dat vlak veel erger waren. 

Vannacht had ik in mijn eentje de jaarwisseling gevierd. Ik was na even zeer goed te hebben geslapen opgestaan om 11.30 uur. Ik besloot thee te gaan zetten en oliebollen op te warmen. Daarnaast stak ik de kaarsen en theelichten aan voor extra sfeer.

De thee met oliebollen smaakten me voortreffelijk. De oliebollen heb ik gekocht bij een bakkerij in Velp. Die vind ik de beste die er maar te krijgen zijn vanwege hun volle smaak, krokante laagje en omdat ze niet zwaar zijn. Wel zijn ze wat aan de prijs, maar je hebt dan ook waar voor je geld. Ik heb echter ook oliebollen gegeten die mijn overburen hebben gebakken. Zij hadden voor mij een bakje onderaan de voordeur, op de mat gezet. Toen ik die proefde, overtroffen deze baksels naar mijn smaak alle oliebollen van heel Nederland. Klasse gewoon!

Tussen 00.00 uur en 00.30 uur werd in onze buurt vuurwerk afgestoken. Echt vuurwerk. Het betrof prachtig siervuurwerk met schitterende kleuren erin. Spectaculair! Welhaast magisch! De vuurpijlen die werden afgeschoten, lieten gelukkig geen harde knal horen. Zo kon ik tenminste nog een beetje genieten van vuurwerk. Om 00.30 uur kroop ik weer mijn bed in en sliep algauw als een roos doordat het gauw was afgelopen met vuurwerk afsteken. Al met al vond ik Oud-en-Nieuw 2022/2023-vieren zeer geslaagd.

Hoe voldaan ik ook was dat deze dagen een vlekkeloos einde kenden, het weer zat, en zit me nog, niet mee. Het is buiten veel en veel te warm voor de tijd van het jaar. Toen ik gisteren voet buiten de deur zette, voelde het bijzonder klef aan. Het was niet normaal meer! De buitenthermometer klokte maar liefst 13 graden C! Extreem warm dus! Ook vandaag was het aan de warme kant, maar niet meer zo erg als op Oudejaarsdag. In elk geval niet meer zo klef voor het gevoel.

Warm of iets minder warm, ik blijf het vreselijk jammer vinden dat de vorst van midden december zo resoluut verjaagd is. Ik mis het vriezende weer dan ook enorm. Ik zal al blij zijn als de temperatuur onder de 10 graden zakt. Gaan er eenmaal graden af dan zal het gevoelsmatig al frisser en beter aanvoelen.

Vanochtend schreef ik diverse dierbare mensen, kennissen en familie een Nieuwjaarswens. Maar één reactie op mijn gelukwensen kwam wat minder prettig over. Het was een app van een hele lieve vrouw op wie ik zeer gesteld ben. Zij reageerde op mijn uiteenzetting van de belevenis van de extreme warmte gedurende Oud-en-Nieuw. Ik citeer haar reactie: “Het weer is inderdaad hopeloos en verschrikkelijk! dat komt door de klimaatverandering.” Ik schrok toen ik deze regel las. Dat had ik van haar helemaal niet verwacht! 

Kort daarop voelde ik me instorten. Moedeloosheid, eenzaamheid en verdriet kregen de overhand. Ik heb de aardige vrouw terug geschreven en verteld hoe naar ik het vind als mensen het over klimaatverandering, broeikaseffect en aantasting van de ozonlaag gaan hebben. Ik schreef daarbij de hele achtergrond waarom deze angst bij mij zo gegroeid is en raadde haar aan niet meer met zo’n reactie te komen. Alleen al het lezen van het woord ‘klimaatverandering’ doet mij heus pijn.

Het duurde de hele middag eer ik de schok te boven was. Gelukkig heeft de lieve vrouw haar oprechte excuses aangeboden, die ik vervolgens heb aanvaard. Immers, we willen grote vrienden blijven en dat blijven we ook. ‘Vrienden blijven’ beschouw ik overigens als een belangrijk voornemen voor het nieuwe jaar.

Nu voel ik me opgelucht daar de drukte rond en op de feestdagen achter de rug ligt. 2023 kan ik met schone lei beginnen. Straks herneemt het gebruikelijke dagelijkse leven weer het vertrouwde patroon en ga ik aan een nieuwe tekenopdracht beginnen: een prachtige traditionele Twentse hoeve uit 1804. Het is voor een klant die daar woont.

Hartelijke groeten,
Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.