vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

13 mei om 10:08

Brieven van Kees: Een rustige Koningsdag

27 april 2022

Beste Monique,

Het was ’s ochtends 8.00 uur. Ik liep naar buiten en het was muisstil. Ik hoorde alleen de kerkklokken luiden, een verrukkelijk ouderwets geluid. Net als in lang vervlogen tijden op het platteland, bij de boer. Daar waren ver weg beierende kerkklokken zo het enige geluid buiten.
Onder het vrolijke klokkengelui, stond ik bij mijn vlaggenmast en hees onze prachtige driekleur de hoogte in. Uiteraard met de oranje wimpel. “Zo”, dacht ik, “die wappert alvast.”

Een tijdje later ging ik mijn ochtendwandeling maken en genoot van alle rust om me heen. Het prachtige jonge groen van de loofbomen die net waren uitgekomen vormden een lust voor het oog. Gedurende een uur wandelde ik door het vertrouwde natuurgebied.

Weer thuis besloot ik aan de slag te gaan met tekenen. Mijn doel voor Koningsdag 2022 was: veel tekenen en een extra feestelijk koffie-uurtje.
Ik zette koffie en probeerde deze zo lekker mogelijk te maken. Terwijl het bruine vocht door het filter liep, tekende ik verder. Bij de koffie serveerde ik een Oranjebol, wat een variant is op de gebruikelijke Bossche Bol. Gisteren had ik deze bolbij de plaatselijke patisserie gekocht als eerbetoon aan ons vorstenhuis. Ieder jaar leef ik de traditie na om iets oranjes te eten. Of dat nou een oranjekleurig taartje is of wortelsoep, één gerecht móet oranje zijn. Dit jaar werd het geen wortelsoep, maar de Oranjebol. De couverture die anders van chocolade zou zijn, smaakte ditmaal naar sinaasappel. Ik vond de bol heel bijzonder want de frisse sinaasappelsmaak liet zich opmerkelijk goed combineren met de koffie. En de koffie ging er ook goed in. Wat pakte mijn eigengemaakte bakje troost toch geweldig uit!

Toen het koffie-uurtje voorbij was, pikte ik de draad van het tekenen op. Tot het lunchtijd werd. Ook bij de lunch nam ik iets dat oranje was. Het werd gerookte zalm. Nou ja, deze zag er bijna oranje uit, maar ik beschouwde het toch als volwaardig genoeg voor een Koningsdag. We kunnen er lang of kort over debatteren, de zalm vormde de kroon op mijn lunch en smaakte heerlijk op een meergranen driehoeksbroodje!

De middag bestond uit tekenen en wandelen. Het bleef in onze omgeving zeer rustig. Na twee corona-jaren zou er in het dorp weer een grote Oranjebraderie worden georganiseerd met een live-optreden van een muziekgroep, maar ik merkte er niets van. Waarschijnlijk speelde de gunstige windrichting een rol. Die kwam niet uit de richting van het dorp maar meer uit een noordwestelijke hoek waardoor het geluid van het feestgebeuren de andere kant op ging.
Zo fijn stil bleef het! Het viel me allemaal 100% mee!

In de jaren voor de coronapandemie ging het er in de middag en avond op Koningsdag wel eens anders aan toe. Een paar keer werden we in onze woonbuurt weggetetterd door de onbeschrijfelijke herrie van een enorm popconcert dat aan de Rozendaalselaan werd gehouden. Ik wist toen niet waar ik het zoeken moest!
En nu bleef ons dit bespaard. Daardoor kon ik probleemloos door de buurt mijn tweede wandeling gaan maken.

Na het wandelen bleek ik nog ruim de tijd te hebben om door te gaan met tekenen. Dat hield in dat ik een belangrijke werkfase kon gaan afmaken. Het was het moeilijkste van de tekening: het metselwerk van het hoofdonderwerp. Met talloze baksteentjes en zettingen die ik moest uitwerken. Het betekende opperste concentratie, zorgvuldig uitrekenen en natellen. Bij een kleine vergissing vlakte ik met gekleurd plakkaat verf het verkeerd gezette lijntje weg en zodra de verf droog was, tekende ik met pen een correct lijntje erover. Oef…! Wat een werk had ik er aan! Maar het lukte! Ik kreeg het af! Nu wacht mij nog het dak met dakpannen, doch ik ga ervan uit dat dit onderdeel wat minder moeilijk zal zijn. De enorme rust in onze buurt zorgde ervoor dat ik het werk in goede orde af kon krijgen, mede dankzij de afsluiting van de Posbank-route voor gemotoriseerd verkeer op weekeinde’s en feestdagen. Ik juich het uiteindelijke besluit van de gemeente dat eind februari van dit jaar is genomen, enorm toe!

Toch kende de dag ook onzekere kanten. Angstige momenten zelfs. Die hielden de gemoederen flink in beroering. Angstige momenten? Gemoederen in beroering? Ja.
Geregeld heb ik telefonisch contact met mijn vertrouwde mensen om op de hoogte te blijven van het weerbericht en de actuele situatie in de wereld. De oorlog in Oekraïne, de sancties tegen Rusland, de gevolgen van de sancties en Poetins plannen. Ik meende een paar dagen geleden van één van mijn mensen te hebben gehoord dat de Russische leider plannen zou hebben om ook Polen, Hongarije en Roemenië binnen te gaan vallen. En evenzeer de Baltische Republieken. Zou dit een ‘Derde Wereldoorlog’ ontketenen soms…?
Dat zou verschrikkelijk zijn….!
Want dan wil deze man op den duur waarschijnlijk heel Europa in zijn macht krijgen met als gevolg afschuwelijke terreur, massamoord en vernietiging van mooie steden en dorpen!
Dat wordt een gigantische catastrofe!

Dit vreselijk doembeeld bleef me bij. Telkens vroeg ik me af: zou het werkelijk zo ver komen?

Ook ving ik geluiden op dat Polen de gasaanvoer uit Rusland onlangs had afgesloten en dat de gasprijzen in ons land nog verder zouden gaan stijgen…

Hoe dan ook, ik ben oprecht zeer bezorgd.

Ik hoop, en we hopen trouwens allemaal, dat er een einde komt aan deze situatie. Laat Rusland zich in hemelsnaam terugtrekken uit Oekraïne! En Europa met rust laten!
Ik wil gewoon weer vrede en goede verstandhouding. Is dat dan zo moeilijk voor Vladimir Poetin?

Gelukkig kon ik de avond afsluiten door een verrukkelijke pastamaaltijd samen te stellen. Het was een nogal klassiek pastagerecht: fusilli (scheepschroefmacaroni) met eigengemaakte Italiaanse tomatensaus, fijngekruimeld rundergehakt, stukjes puntpaprika, ui en knoflook. Met daarbij als kruiden Provençaalse kruiden. Ik heb de fusilli en de saus in een grote pan gegooid en alles dooreen geroerd. Zodoende kwam er een zeer geslaagde maaltijd uit de bus.

Kort samengevat, Koningsdag 2022 mag met recht geslaagd worden genoemd. Een voorbeeld voor de komende jaren.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.