vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

30 augustus om 16:48

Brieven van Kees: een zomerwens

Brieven van Kees

Zaterdag 13 augustus 2022
Beste Monique,

Zittend in mijn woonruimte tel ik gelaten de dagen, ja zelfs de uurtjes af. Zo af en toe verricht ik wat tekenwerk. Vooral in de ochtenduren teken ik graag en ’s middags houd ik wijselijk siësta en lig ik heerlijk op mijn bank te rusten.
Zoals de volger van Facebook/Doclines wellicht weet, heeft een warmteperiode ons even in de greep. Overdag naar buiten gaan is af te raden. Het is te warm.
De ochtend valt nog goed te hebben en kan een wandeling naar het bos worden gemaakt. Na 10.00 uur loopt de temperatuur buiten voelbaar op en ’s middags is het luiken en gordijnen dicht. Om de warmte zoveel mogelijk weg te houden.

Het leek het afgelopen weekeinde de goeie kant op te gaan met koelte en buitjes, maar algauw kwamen me andere berichten ter ore. Een klant van mij waarschuwde mij afgelopen dinsdagochtend dat er een ‘hittefront’ op komst was. Wat?, dacht ik in paniek. Was er een hittefront op komst? Ja, er was een hittefront op komst. Althans, dat las ik in haar mail. Ik was hier niet op voorbereid en voelde me overvallen.

De angst vloog me naar de keel. Paniek maakte van me meester. Een hittegolf! Dat zou ik verschrikkelijk vinden! En we hebben in juli al zulke akelig warme dagen gehad, waarop ik bijna niks kon doen! En een hittegolf betekent minstens vijf van die hele warme dagen! Successievelijk op een rij! “Hoe moet ik dit verwerken?”, vroeg ik mezelf af.

Direct na het lezen van de mail van mijn klant nam ik contact op met mijn broers, bij wie ik altijd naar het weerbericht vraag. Even later ontving ik hun reactie. “Het klopt dat er vanaf morgen een hittegolf ons land zal teisteren. Helaas kunnen we het weer niet beïnvloeden, Kees. Gelukkig verwachten de weerdeskundigen dat de temperatuur niet hoger dan 30-32 graden zal worden, dus geen 40 graden. Er rest niks anders dan deze hittegolf kalm uit te zitten. Kees, weet dat niemand het weer kan beïnvloeden en we deze hitte gelaten over ons heen moeten laten komen.” Ik had het even te kwaad en dreigde van dit slechte nieuws bijna van mijn stokje te gaan. Een slok water zou helpen, dacht ik. Gelukkig bleek er achteraf ook wel wat hoop te zijn in het naaste verschiet. Wat verderop stond er in hetzelfde bericht: “De verdere verwachting is dat na het weekeinde de temperatuur weer zal dalen en er zo nu en dan een bui kan vallen. Na augustus zal het vast weer kouder en natter worden.”

Een ander vertrouwde persoon die het weer altijd voor mij volgt, schreef:
“Beste Kees, mocht het zo zijn dat wij langer dan 5 dagen 25 graden of meer krijgen, troost je dan met de volgende feiten:
-natuurlijk gaat dit weer voorbij en volgt koelte met regen;
-we hebben sinds 1901 al 30 keer een hittegolf gehad, dus het is geen abnormaal verschijnsel;
-je bent prima beschermd tegen warmte en zonlicht;
-de warmte is vrij plaatselijk, met name in Limburg. Wie weet, valt het bij jullie in Velp wel mee. Wij zullen het in het westen allemaal niet meekrijgen, dus het is geen landelijk verschijnsel;

Probeer te accepteren dat het zomer is in augustus en dat het sinds jaar en dag gemiddeld genomen een warme maand is. Het is niet abnormaal. Ook hier kom je zonder kleerscheuren door heen. ’s Ochtends is het koel genoeg om lekker te wandelen en boodschappen te doen.”

Ik heb me er dus goed op ingesteld, maar met in mijn achterhoofd dat er kans is dat het volgende week weer gaat afkoelen. Vanochtend werd dat nog eens in een kersvers app-bericht bevestigd afkomstig van een van mijn broers. Hij vertelde me: “Beste Kees, ik hoop dat je het volhoudt in deze hitte. Wij blijven zoveel mogelijk binnen. Ik zie wel dat het volgende week om gaat slaan met neerslag en temperaturen die midden in de week zelfs weer teruggaan naar 20 graden. Er is dus licht aan het einde van de tunnel.” Hierdoor werd ik nog meer gerustgesteld.

In het algemeen merk ik op dat mensen erg met me meeleven. Dat stel ik zeer op prijs.

Steun is belangrijk in moeilijke tijden. Dat geeft vertrouwen.

Nog een klein lichtpuntje bij de warmte van nu is de relatieve luchtvochtigheid van de atmosfeer, die gering is. Er hangt een droge lucht dus, die ervoor zorgt dat de hoge temperaturen beter te verdragen zijn. Ik beleef deze hitte dan ook minder intens dan andere keren.
Tot slot wil ik de volger van Facebook/Doclines nog een aardigheidje sturen in de vorm van een zomerwenskaart, met een groet uit het Nationaal Park Veluwezoom, gemaakt met eigen toestel.
May be an image of nature

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.