vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

3 maart om 10:00

Brieven van Kees: Grote schrik

Doodsbang ben ik

Zaterdag 26 februari 2022

Beste Monique,

Op de blijdschap van de afgelopen dagen is vandaag een grote, ja, hele grote domper gelegd.

Sterker nog, grote angst en onzekerheid hebben opeens de overhand gekregen. In het dorp tijdens het boodschappen doen, kwam mij vanmiddag her en der het verschrikkelijke nieuws ter ore dat het leger van Poetin Oekraïne is binnengevallen. Oekraïne is in oorlog geraakt met Rusland. De schrik sloeg om me heen, de angst vloog me naar de keel. Rusland valt Oekraïne aan? Ja, Poetins leger heeft Oekraïne bezet.

Thuisgekomen moest ik bijkomen. Ik belde mijn broers op om meer te weten te komen over hetgeen in Oekraïne heeft plaatsgevonden. Van beide broers kreeg ik weinig geruststelling. Allebei zeiden: “Poetin is ontegenzeggelijk een gestoorde machtswellusteling die koste wat kost de ‘oude Sovjet-Unie’ wil terughebben door alle deelrepublieken te veroveren. Het meeste belang zien de Russen in Oekraïne omdat zij dat als het belangrijkste stukje grond beschouwen waarvan zij vinden dat het gewoon bij Rusland hoort.”

Ik ben doodsbang. Doodsbang dat Poetin straks kernwapens gaat inzetten. En dan met zijn leger en raketten doorstoot naar Polen om uiteindelijk ook in West-Europa oorlog te gaan voeren. Met mogelijk massavernietiging en het einde van de mensheid tot gevolg……

Immers, als er 2000 kilometer ten oosten van ons een kernexplosie plaatsvindt, ondervinden ook wij de gevolgen ervan. Zoal radioactieve neerslag, enorme luchtverplaatsingen die een kernexplosie veroorzaakt en gigantische klimaatveranderingen als gevolg van de explosiewolk. En, elektromagnetische pulsen die elektrische apparaten onklaar maken en communicatiesignalen verstoren. Uitvallen van verbinding bij televisie, telefoon, radio en uiteindelijk houden zelfs licht en water op. Kernwapens zijn het ergste wat de wereld kan overkomen! De huidige generatie nucleaire springladingen zijn vele, vele malen krachtiger dan die van de bommen die in 1945 op Hiroshima en Nagasaki vielen.

Gebruik van kernwapens, dat is iets dat nooit mag gebeuren!

Na afloop van het gesprek met beide broers voelde ik me allesbehalve gerustgesteld. Ik verwachtte elk moment dat er een verdwaalde kernraket op ons neer kon komen….. Ik ben Apps gaan schrijven en heb ze verstuurd aan al mijn dierbare mensen. Van Jasper kreeg ik spoedig een reactie. “Al is Rusland Oekraïne binnengevallen, het zal zeker niet gebeuren dat er kernwapens worden gebruikt”, schreef hij.

Het is in ieder geval belangrijk dat we allen op de hoogte blijven van het nieuws over de ontwikkelingen in oostelijk Europa. Ik heb besloten om via WhatsApp, eventueel telefonisch, vaker in contact te blijven met mijn broers en goede kennissen. Zij kunnen mij vertellen hoe alles zich verder voltrekt en of er daadwerkelijk gevaar is voor Het Westen.

Immers, ik lees geen kranten en ben er ook niet op geabonneerd. Toch betekende deze dag niet alleen maar kommer en kwel. Voordat het nieuws over Rusland-Oekraïne me bekend werd, had ik vanochtend in mijn zo gekoesterde natuurgebied een prachtige wandeling gemaakt. In onvervalst winters landschap. Ik genoot van de betoverende pracht die de natuur tentoon spreidde. Toch nog een wit landschap, al zitten we in eind februari.

 Ik heb  tijdens het wandelen een paar foto’s gemaakt voor Facebook/Doclines. Hiermee moet men het voorlopig mee doen. Meer kan ik er niet van maken.

Hartelijke groeten Kees 

 


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.