vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

28 februari om 12:04

Brieven van Kees: Grote vreugde!

doemscenario uitgevlakt

Donderdag 24 februari 2022

Beste Monique,

Tot zeer grote vreugde vernam ik gisteravond prachtig nieuws. Mijn vaste helpende hand Mieke stuurde mij via Whatsapp dit krantenartikel naar me toe. Het is afkomstig van de regionale krant. 

Ik las:

“RHEDEN – Het drukbezochte natuurgebied de Posbank bij Rheden gaat definitief op slot voor gemotoriseerd verkeer in de weekenden en op feestdagen in de periode tussen 1 april en 31 oktober. Dat hebben de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal besloten. Dat betekent dat een populair rondje autorijden door de natuur op die dagen niet meer mogelijk is.

Op deze dagen is wel een aantal parkeerplaatsen in het gebied, en dus ook het Paviljoen De Posbank, bereikbaar, maar het is niet meer mogelijk om een rondje te rijden. De Kluizenaarsweg naar het Rozendaalse veld blijft wel open. Over drukte op de Posbank is al jarenlang veel te doen. Op mooie dagen wemelt het er vaak van de bezoekers, met overvolle parkeerplaatsen als gevolg.

Parkeersysteem

Om voor gemotoriseerd verkeer duidelijk te maken wanneer welke wegen open zijn en waar parkeergelegenheid beschikbaar is, komt er een parkeerverwijssysteem. De gemeenten willen bezoekers ook stimuleren om meer gebruik te maken van parkeergelegenheid in het hele gebied van de Veluwezoom. Daarnaast is het besluit een aanzet om het gebied rond het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten beter in te richten en de verbinding tussen de Posbank en station Rheden te verbeteren.

Balans tussen natuur en recreatie

Sinds het voorjaar van 2021 werken de twee gemeenten samen met Natuurmonumenten aan het Masterplan Veluwezoom. Dat plan moet ervoor zorgen dat de balans tussen natuur en recreatie in het Nationaal Park Veluwezoom wordt verbeterd.

‘Nodig door toegenomen drukte’

Wethouder Ronald Haverkamp van Rheden: ‘Ik ben blij dat de gemeenteraad een besluit heeft genomen om een eerste stap te zetten om de balans tussen natuur en recreatie op de Veluwezoom te herstellen. Gelet op de toegenomen drukte in dit gebied was dit ook heel hard nodig. Er wordt hier al decennialang over gesproken en nu gaat er daadwerkelijk wat gebeuren. Een historisch moment en een belangrijke mijlpaal. Want door dit besluit te nemen kijken we naar de toekomst, zodat ook onze kinderen en hun kleinkinderen van dit mooie stukje natuur kunnen blijven genieten.” 

Zoals de Facebook/Doclines-lezer zich wellicht kan herinneren, zou er eerst een amendement plaatsvinden door de toevoer van gemotoriseerd verkeer naar Nationaal Park Veluwezoom via Rozendaal af te sluiten, waardoor al het verkeer langs Den Bruyl en Beekhuizenseweg, van en naar de Posbank gigantisch zou toenemen. Met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Lawaai-overlast zou buitenproportionele vormen aannemen en de natuur ten onder gaan aan enorme luchtvervuiling als gevolg van massale uitstoot van uitlaatgassen van auto’s en motoren. De ludieke protesten van 19 oktober afgelopen jaar die door buurtbewoners van Beekhuizen in het gemeentehuis van Rheden werden gehouden, leken aanvankelijk voor niets te zijn geweest want in december stond het amendement-Rozendaal, ook wel ‘Scenario D’ genoemd (D stond voor Doemscenario) definitief vast. Zie mijn blog van donderdag 16 december 2021.  

Toen ik dat las, stortte ik volledig in van pure angst. Hoe zouden voorjaar en zomer gedurende de komende jaren verlopen? Wat voor chaos stond ons te wachten? Zou er van leefbaarheid in de woonbuurt nog iets overblijven? Ik hield rekening met verschrikkelijke toestanden op mooie dagen gedurende het zomerhalfjaar. Toestanden waarbij ik mezelf zou opsluiten in de kelder om de herrie en uitlaatstank buiten te ontlopen…

Maar nu is de nachtmerrie voorbij. Dit doemscenario kunnen we helemaal uitvlakken. Het is van levensbelang dat Natuurpark De Veluwezoom behouden blijft. Ik omarm de Veluwezoom en geniet als ik op het uitzichtpunt van de Posbank sta en me laat opgaan in de vredige sfeer die zo kenmerkend is voor het natuurgebied. 

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.