vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

23 december om 10:00

Brieven van Kees: In (braad)zak en as

Donderdag 16 december

Beste Monique,

De dagen verlopen buitengewoon moeizaam. Alles staat in het teken van een intens sombere sfeer. De calamiteit van vorige week vrijdag blijft me nog af en toe bij. Gelukkig heb ik al met aardig wat mensen kunnen praten en veel medeleven gekregen. Maar me alleen op straat begeven vind ik nog griezelig. Buiten blijf ik alert. Ik probeer zoveel mogelijk mensen en plekken die ik net niet helemaal vertrouw, uit de weg te gaan.

Op sommige momenten voel ik me zo depressief dat ik me het liefst opsluit. Dan ga ik helemaal niet meer naar buiten dus. Ik zoek ruimtes op waar het rustig en veilig is. Ver van de onvoorspelbare buitenwereld. Inmiddels krijg ik hulp van mijn helpende hand Mieke. Ik juich deze steun zeer toe want bij Mieke voel ik me veilig. In deze drukke, woelige dagen ga ik samen met haar naar het dorp voor de boodschappen. Vooral voor de artikelen die ik niet bij de huis-aan-huis levensmiddelenbezorging kan bestellen en alleen in de supermarkt te vinden zijn.

Zoals men weet, ben ik sinds september afhankelijk geworden van een bekende mobiele leverancier voor allerhande levensmiddelen, schoonmaakmiddelen en nog veel meer. Via een App kan je de boodschappen bij deze service bestellen.

Behalve de naweeën van afgelopen vrijdag zit mij nog meer dwars. Waar ik erg verdrietig over ben, is dat ik gisteren verpletterend nieuws binnen heb gekregen van Belangengroep Beekhuizen. In oktober deed ik namens hen een oproep op Facebook om deel te nemen aan een protest tegen de plannen van de gemeente. Die wil een nieuwe verkeerssituatie creëren die voor ons als buurtbewoners van Beekhuizen verregaande gevolgen zou gaan krijgen. De belangengroep strijdt er voor om Beekhuizen leefbaar en rustig te houden. Jarenlang is geageerd tegen de lawaai- en stankoverlast van gemotoriseerde voertuigen die via onze buurt naar de Posbank rijden.

Het bericht van gisteren betekende een ware Jobstijding voor de woonbuurt. Het valt niet voor te stellen welke zorgen er in me omgaan toen ik het las. De gemeente heeft besloten om in weekenden en op feestdagen de toegangswegen via de wijk Rozendaal naar Nationaal Park Veluwezoom af te sluiten. Dat komt erop neer dat in onze woonbuurt de verkeersdrukte gigantisch zal gaan toenemen. Al het verkeer dat naar de Posbank rijdt neemt de wegen dwars door onze buurt! Met alle consequenties voor natuur én mens!

Mijn toekomst ziet er door dit nieuwe plan zeer somber uit. Ik zie verschrikkelijk tegen het jaar 2022 op en denk dat dit plan voor vele buurtbewoners van Beekhuizen een ramp wordt.

Als laatste sprankje hoop zullen er binnenkort mensen van de belangengroep een handtekeningenactie houden om deze als petitie in te dienen bij de gemeente. Het voorstel om langs te gaan voor het verzamelen van handtekeningen lijkt me een uitstekend plan. Ik zal direct ondertekenen.

Ik betreur het uitermate dat de gemeente de bezwaren niet serieus heeft genomen, ondanks alle inspanningen die mijn buurtgenoten en ik hebben verricht (brieven schrijven aan onder andere het college burgemeester en wethouders) om duidelijk te maken dat het nieuwe plan onder de naam ‘Scenario D’ een ware nachtmerrie is.

Ik zit in zak en as. Hoe straks verder?

En alsof het niet genoeg is, werkt buiten het weer evenmin mee. Geen vorst, geen winterweer en…daardoor geen sfeer. Het nu al dagenlang aanhoudende veel te zachte weertype waarbij het ook ’s nachts niet genoeg afkoelt maakt mijn gemoedsgesteldheid er alleen maar somberder op. Zal dit ‘anti-winterweer’ nog lange tijd aanhouden?

Ik hoop het niet!

Ik heb besloten om dit jaar op sobere wijze af te sluiten. Juist omdat er in deze decembermaand zo weinig te vieren valt. Met Kerst ga ik geen bijzondere maaltijden klaar maken. Wel zou ik de mensen als suggestie kunnen geven dat een in de oven gebraden Franse maïskip (in een braadzak) met daarbij rösti en snijbonen ook een lekkere maaltijd kan zijn. Het lijkt simpel en alledaags maar dit kan als een feestmaal uitpakken! Zoiets heb ik dan ook voor de kerstdagen in mijn hoofd. Het hoeft niet allemaal wildbraad, gevulde kalkoen of beef bavette te zijn. Als zoete lekkernij heb ik kerststol in huis genomen. Voor de koffie lijkt mij een hazelnoottaartje lekker en bij de thee passen het beste twee sneetjes kerststol. Zo vier ik dan toch nog een beetje Kerst, al zal het niet zo uitgebreid zijn als vorig jaar toen ik heel bijzonder eten had gekocht.

Ondanks alle misère probeer ik de dagen te vullen met bezigheden die mij enige vreugde in  kunnen geven. Sinds dinsdag heb ik voorzichtig de draad opgepakt van het tekenen. Met op de achtergrond zachtjes klassieke muziek erbij kan ik heerlijk aan het werk gaan.

Hartelijke groeten,

Kees

Ps. recept volgt.

kip in braadzak


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.