vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

25 december om 10:00

Brieven van Kees: Kiplekker en kerstig

Zaterdag 18 december 2021

Beste Monique,

Om het jaar 2021 goed te beëindigen en in een feeststemming te geraken, hoef je niet altijd je heil te zoeken in het creëren van culinaire hoogstandjes om vervolgens een forse partij lekkernijen te gaan verbrassen. Nee, ik zie een veel betere weg om voor een mooie afsluiting te zorgen en dat is: een groot tekenwerkstuk voltooien. Ik ben er al eind november aan begonnen en bevind me nu over de helft. Ik verwacht dat ik de tekening met Kerstmis zal voltooien. Een fraaier kerstcadeau en een betere afsluiting van 2021 zou ik mezelf niet kunnen geven.

Daarnaast ga ik lekker eten klaarmaken, alhoewel het recht-toe-recht-aan blijft. Op Eerste Kerstdag zit ik te denken een Franse maïskip met rösti en spruitjes op tafel te zetten en Tweede Kerstdag spitskool met champignons en uitjes uit de oven, gegratineerd met kaas. Tweede Kerstdag neem ik geen vlees dus. Wanneer ik in de aanstaande nieuwe week vóór Kerst met Mieke de boodschappen doe, kijk ik in de schappen van de supermarkt wat er in de aanbieding is.

Afgelopen donderdag ben ik naar de kapper geweest. Ik vond het een fikse opgave en best wel eng om weer alleen te voet naar het dorp te gaan. Wandelend door de straten keek ik voortdurend om me heen of er geen auto’s naderbij kwamen. Ik zocht de veiligste kanten van de weg uit en koos voor de beste en meest overzichtelijke oversteekplaats. Daardoor is het me gelukt zonder kleerscheuren van en naar de kapper te gaan.

Bij de kapper had ik een goed gesprek met mijn vaste kapster. Ik had het met haar over het incident van 10 december en vertelde hoe gauw mensen geïrriteerd raken en lelijk uit de hoek kunnen komen. Ik bleek niet de enige te zijn die dat vond. Ook mijn kapster sprak over de opgefokte stemming in deze tijd. Het viel haar op hoe kort het lontje van iedereen is, ook al probeer je iedere confrontatie en discussie uit de weg te gaan. Ik voelde me gesteund. Het bezoek aan de kapper verliep rustig en ik kon met meer vertrouwen naar huis lopen.

Vandaag ging ik opnieuw te voet naar het dorp om medicijnen uit de apothekerskluis te halen en groenten te kopen bij de reformzaak. Het alleen boodschappen doen lijkt ietsje beter te gaan, maar de Rozendaalselaan ín het dorpscentrum oversteken wanneer ik naar de supermarkt of De Versgaard moet, vind ik nog griezelig. Vandaar dat ik het samen met Mieke doe.

Overigens, het was zeer rustig in dorp. Verkeer reed er nauwelijks. De sfeer deed aanzienlijk prettiger aan. Zouden de mensen inmiddels hun vele inkopen in huis hebben?

Hartelijke groeten,

Kees

Ps.  O ja, dit vergeet ik nog te vertellen. Gisteren, in de middag, kon ik het formulier ondertekenen dat deel uitmaakt van de petitie die BelangBeekhuizen wil aanbieden aan diverse instanties die achter het recente besluit staan om de verkeersroute door Rozendaal naar Nationaal Park Veluwezoom af te sluiten waardoor onze woonbuurt te maken krijgt met extra verkeersoverlast. Een petitie die in het belang is van de buurtbewoners en tot blijvende leefbaarheid in de omgeving moet gaan leiden. Ik ben benieuwd.

Verder heb ik nog twee kookrecepten voor een maaltijd tijdens de Kerstdagen. Eén met vlees en één zonder.

Voor bijvoorbeeld Eerste Kerstdag raad ik Franse maïskip met rösti en spruitjes aan

Kerst recept met vlees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.