vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

2 februari om 10:00

Brieven van Kees: meer rust

kees maakt thee voor zijn ouders

Zondag 23 januari 2022

Beste Monique,

Er lijkt wat meer orde en rust te zijn gekomen in het huis van mijn ouders. Terwijl het buiten nog donker was, besloot ik vanochtend in de keuken van mijn ouders thee te zetten. Eenmaal aangekomen bij de voordeur stapte ik de woning binnen. Het licht in de keuken was nog niet aan.

Het lukte me om alles te vinden dat ik nodig had om thee voor mijn ouders te maken. Zij lagen nog in bed. Behalve thee zetten keek ik hoe het met het huisafval verging. Ik pakte een grote groene zak, die speciaal voor plastic afval bestemd is, en hevelde alle rommel over in die zak. Elke twee weken wordt deze op woensdag opgehaald door de vuilnisman. En voor de rest leek alles voor elkaar te zijn. Ik schonk het pas gekookte water in de theepot zodat de thee kon gaan trekken.  

Als laatste liep ik naar de huis- en eetkamer om gordijnen open te doen. Zo konden mijn ouders rekenen op een goede ochtend met drinkklare thee en licht op de benedenverdieping.  

Hierna wandelde ik terug naar mijn woning, voor een ontbijt.

Kort na 9.00 uur ging ik een lange wandeling maken. Retourtje Posbank. Al miste ik winters witte landschappen, deze wandeltocht kon mij toch vreugde geven. Wat was het stil buiten! De Posbank lag er vredig bij. Wat is het toch een uniek stuk natuur in ons land. Daar moeten we uiterst zuinig op zijn. Het mag niet ten onder gaan aan vervuiling van gemotoriseerd verkeer. En juist dát blijft onze gemeente steeds maar toestaan. Treurig vind ik dat. Het huidige milieu- en natuurbeleid van de gemeente lijkt nergens op. Ik duim ervoor dat de Posbank ooit geheel vrijgesteld wordt van luidruchtige motorrijders en drommen auto’s.

Terug bij mijn ouders. Toen ik mijn koffie op had, wilde ik opnieuw naar het huis van mijn ouders gaan, omdat ik de behoefte had om gezellig bij te praten. In de gang van hun huis hoorde ik tot mijn verbijstering een blijde stem. Het was de stem van mijn moeder. Wat klonk zij opgewekt! Wat was moeder blij mij weer te horen en te zien! Ik begroette ook mijn vader. Ook met hem had ik bijna een week lang niet meer gepraat. Vader en ik kampten vorige week met frictie na een vergissing die hij had gemaakt. Deze vergissing leidde bij mij tot grote verontwaardiging en daardoor viel ik tegen mijn vader uit. Mijn oudste broer Barent was er toen bij. Hoewel ook bij Barent de schrik er in zat, kon mijn oudste broer me even later vertellen dat de vergissing te maken had met dat mijn vader per ongeluk op de computer een verkeerde knop had gedrukt. Gelukkig kon mijn oudste broer het euvel verhelpen. Ik voelde me opgelucht.  

En vandaag vond ik dat het tijd was geworden om mijn vader mijn verontschuldigingen aan te bieden. Ik gaf toe dat ik te ver was gegaan en daarmee mijn vader ongelukkig had gemaakt. Dat was niet mijn bedoeling geweest en ik wilde het dan ook goedmaken. Vader was heel blij mee met mijn excuses en hiermee werd ons geschil bijgelegd. Pas nu voel ik me echt opgelucht.  

Even later geraakten we alledrie in gesprek. Ik wilde bij voorkeur over leuke onderwerpen praten, want dat is de enige manier om het gezellig te houden onder mijn ouders en mij. En dat lukte. Na een half uur gekeuveld te hebben kon ik even later met een prettig gevoel in mijn woning gaan lunchen. De dag verliep verder rustig en ik genoot van al mijn bezigheden zoals tekenen, rijden met de modeltrein en nog eens een middagwandeling maken.

Hartelijke groeten,

Kees

 


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.