vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

31 augustus om 11:51

Brieven van Kees: Moeizame sukkeldagen

Brieven van Kees

Zondag 21 augustus

Beste Monique,

Tegenspoed heeft mij deze maand overvallen. Het weer is de gegarandeerde boosdoener. Ik geloof dat ik niet eerder in mijn leven zo’n warme, zonnige en droge zomer heb meegemaakt als die van dit jaar. Voor zover ik me kan herinneren, hadden we in iedere zomer, hoe warm die ook was, wel een periode met koele en natte dagen. Zelfs in toppers als 2019 en 2020. Nu eigenlijk helemaal niet. Het is continu warm. Alle maanden! En dat ondervind ik duchtig aan den lijve!

Anderhalve week geleden, toen we in een hittegolf zaten, hoorde ik veelbelovende berichten dat er in de week daarop koeler en natter weer zou komen. De temperatuur zou terugvallen naar slechts 20 graden en er zou regen vallen. Ik was zeer verheugd, want meestal duidt een omslag in augustus op het begin van de herfst. Althans, een periode van herfstig weer. Dat heeft het verleden mij geleerd.

Ditmaal is die veelbelovende voorspelling niet uitgekomen. De temperatuur ligt weliswaar niet meer tegen of op de dertig graden, maar nog altijd ver boven de aanvankelijk voorspelde 20 graden. Hoog genoeg om het buiten warm te doen aanvoelen. In de afgelopen dagen werd de atmosfeer ook vochtiger hetgeen het extra warm maakte. En drukkend. De nachten gaven geen verkoeling. Ik sliep slecht. Heel slecht zelfs. ’s Nachts lag ik me dikwijls af te vragen of het ooit nog wel kouder zou worden, òf, dat de vooruitzichten blijvend zomerweer inhielden.

Alsof het niet genoeg was, vrijwel iedere keer dat ik ’s ochtends op de fiets de boodschappen deed, geraakte ik weer in de meedogenloze houdgreep van de felle zon. Wanneer ik tegen 10 uur de laatste winkel verliet en op de parkeerplaats liep om de tassen op de fiets te laden, leek het alsof er prompt een heteluchtkanon op me werd gericht! Parkeerplaats, dorpscentrum, straten…. bloedheet! Hittegolf of niet, pijnlijk voelde ik de zon op mijn lijf branden. Hijgend en puffend kwam ik thuis. Zwetend sjouwde ik de zware tassen naar de keuken. En ín huis merkte ik pas weer de koelte van de woonkamer. Na de boodschappen was ik niet zelden te moe om de draad van mijn werk op te pikken. En ’s middags? Binnenblijven!

Een paar dagen geleden had ik één van mijn broers aan telefoon. Ik hoorde dat het in het Westen en Midden van het land flink had geregend waarbij zelfs straten blank kwamen te staan, terwijl het in Velp gewoon kurkdroog bleef. Alle buien trokken langs Velp heen! Hoe frustrerend! Alleen op woensdag 17 augustus en gisteren, zaterdag 20 augustus dus, viel er bij ons een bui. Maar ook die bleek zeer plaatselijk te zijn, want toen ik vanochtend naar de Posbank wandelde, waren de paden langs de heideheuvels van Beekhuizen nog tamelijk stoffig. Daar zag ik geen sporen van gevallen neerslag. Het was gortdroog!

Ik kon het ook aan de heide zien. Ik constateerde dat deze langzamerhand weer over het hoogtepunt heen was. Alles oogde droger en matter van kleur. De door mij zo gekoesterde Posbank heeft de meeste paarse weelde wel gehad.

Steeds sterker verlang ik naar de herfst. Reikhalzend. Hoe lang nog, deze warmte? Vast staat wel dat ik toe ben aan een ander seizoen, met regen en lage temperaturen! Een weertype dat mij gemoedsrust geeft.

Wanneer ik me eenzaam en neerslachtig voel, probeer ik contact te zoeken met Jasper en Ghislaine of mijn oudste broer Barent. Vooral met Ghislaine onderhoud ik de laatste tijd uitstekende contacten. Het gaat zo goed tussen Ghislaine en mij dat ik het volste vertrouwen heb gekregen! Ik merk dat ze zeer meelevend is en mij dolgraag wil helpen wanneer ik het moeilijk heb.

Ondanks alle ongemakken gaat het tekenen rustig door. Onlangs kreeg ik werk af voor een particulier dat heus de moeite waard is om te bekijken. Helaas mag ik geen foto ervan op Facebook plaatsen omdat het een verrassingsgeschenk is voor iemand die dit jaar een heugelijke leeftijd gaat vieren. Ook met de volgende opdracht waaraan ik in september ga beginnen, is dat het geval. Allemaal verrassingen. Jammer, want ik zou iedereen die mij op Facebook volgt, weer recent werk willen laten zien. Maar ja, het is in belang van privacy van de klant en zijn (of haar) familie. Pas veel later kan ik foto’s plaatsen op Facebook, wanneer de tekening eenmaal is gegeven.

Afwachten dus.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.