vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

24 juni om 13:21

Brieven van Kees: Ontreddering en geruststelling

15 juni 2022

Beste Monique,

Gistermiddag was een lange en onzekere middag. Binnensijpelende berichten over nieuwe Russische overwinningen in Oekraïne bezorgen mij enorme angst. Poetin breidt zijn strijd uit en slaagt erin steeds meer terrein te veroveren. Deze ‘Russische voorspoed’ baart mij gigantische zorgen.

’s Avonds sprak ik mijn trouwe vriendin die in het midden van het land woont. Zij volgt al het nieuws en de ontwikkelingen in de strijd die in Oekraïne wordt geleverd en houdt mij wekelijks op de hoogte. Op die manier weet ik, en weten we trouwens allemaal waar we zo aan toe zijn. Ik vroeg haar hoe de situatie er voor stond, want ik voelde me erg onzeker.

Haar relaas over het laatste nieuws dat zij had gelezen, stemde mij allesbehalve gerust. Geschrokken vroeg ik: “Zou Rusland straks ook Polen, Baltische Staten en tenslotte ook de rest van Europa gaan veroveren, met alle verschrikkelijke oorlogssituaties van dien?”

De angst vloog me naar de keel.

“Wacht ons totale uitroeiing en vernietiging van alle mooie elementen waar ik anders zo fijn van kan genieten? Wordt dat straks ons leven?”

“Nou ja, dat weet ik niet, “ antwoordde ze, “eh…, tja,…voorlopig zitten we nog redelijk veilig en hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken, maar ja,.…je weet het maar niet…”

“Maar wat voor toekomst staat ons te wachten?” vroeg ik wanhopig, “je hebt het over “nog niet” en “voorlopig geen” en dat betekent dat de tijd die we we te gaan hebben om veilig gesteld te zijn, niet lang meer duurt. Ik moet er niet aan denken als mijn leven bruut ten einde komt door iets dat een ander aanricht! Voor mijn woontoekomst en dagelijkse leven zou dat de ergste ramp zijn! Straks marcheren er Russische soldaten door onze woonbuurt, wordt mijn woning bestormd en richt een Russische militair een kolossaal machinegeweer op mij! En dat ik dan bevelen moeten gehoorzamen in een taal die ik absoluut niet versta en ook niet te leren valt!”

“Kees, ik zal mij daar nog eventjes geen zorgen over maken. Al zijn de Westerse landen er nog niet over uit wat de beste oplossing is om de oorlog te beëindigen, alle maatregelen tegen Rusland moeten wel voorzichtig worden genomen. De huidige Russische leider is volstrekt paranoïde en daardoor extreem gevaarlijk. Hoe doet dingen zonder waarschuwing vooraf.

Voor de Europese Unie vergt het ontzettend veel kunst- en vliegwerk om met zo’n onvoorspelbaar politicus om te gaan. Tenminste, voor zover er met die man valt om te gaan. Tja Kees, ik kan je helaas geen beter nieuws geven.”

Ik stopte het gesprek. Van pure angst voelde ik mij totaal in elkaar krimpen. Paniek kreeg de overhand. Bij wie kon ik mijn hart storten?

Ik liep naar mijn overburen toe maar die bleken weg te zijn. Toen probeerde ik mijn broers te bellen. Op dat moment geen gehoor.

Ik stond er geheel alleen voor. Volledige wanhoop greep om me heen.

Ik dacht: als zelfs mijn vriendin somber overkomt, dan zal het wel zeer ernstig zijn. Meestal weet ik van haar dat ze alles op positieve wijze kan relativeren.

Met een brok in de keel maakte ik mijn soepje klaar. En daar bleef het bij. Ik had totaal geen eetlust.

Na het karige maaltijdje, had ik mijn overbuurvrouw aan de lijn. Eindelijk iemand met wie ik kon praten en mijn opgekropte emoties kwijten. “Kees, het gaat niet gebeuren dat Rusland Europa verovert!”zei de overbuurvrouw met alle stelligheid.,“Ik sprak mijn dochter. Die zit in een belangrijke internationale organisatie voor vliegveiligheid. Mijn schoonzoon die vroeger F-16 had gevlogen, heeft alle hoogte van de actualiteiten van de NAVO. Zowel mijn dochter als mijn schoonzoon volgen alle ontwikkelingen in Oekraïne en de plannen van Rusland. Nieuwe feiten en nieuws over de hele situatie maken zij onmiddellijk bekend. Wij krijgen alle informatie direct te horen. En ik weet van hun dat wij geen gevaar lopen. Je hoeft niet bang te zijn. Als ‘Mijnheer Poetin’ maar iets durft uit te steken naar West-Europa, dan gaat hij als eerste eraan. Europa is zoveel sterker dan Rusland.”

Langzaam maar zeker kreeg geruststelling de overhand. De stem van mijn overbuurvrouw klonk zo resoluut en vastberaden dat ik niet langer meer in onzekerheid hoefde te verkeren.

Gelukkig kon ik in de latere avond ook mijn broers bereiken.

Ik stortte bij hen mijn hart. Ook zij konden mij geruststellen.

“Kees, natuurlijk gaat Rusland Europa niet binnenvallen! Dat kan helemaal niet! Europa en de Verenigde Staten zijn zoveel sterker dan het ‘middeleeuwse legertje’ van Poetin. En zijn troepen in de Oekraïne komen per dag slechts een paar millimeter vooruit. Het zijn vooral bepaalde gebieden rond de Zwarte Zee die Rusland wil hebben. In die streken zitten vele Russische separatisten en rebellen. Juist dat deel van Oekraïne is dan ook ingenomen door Rusland. De rest van Oekraïne is nog betrekkelijk rustig, afgezien van hier en daar een raketje of enkele kogels. Zeker aan de kant van Polen is het redelijk vrij.”

Na de gesprekken kon ik opgelucht de rest van de avond doorbrengen.

Overigens, deze week wacht ons allen een fikse opgave. Zoal het weer. Van alle kanten heb ik gehoord dat het de komende dagen heel warm gaat worden. Zelfs zo dat het raadzaam is binnen te blijven met de ramen en gordijnen dicht. Dat wordt balen. Want ik heb grote moeite met hoge buitentemperaturen.

Dus, dat wordt eindeloos de dagen af sukkelen en wachten op verkoeling. Ik hoop dat het enigszins meevalt en het niet uitdraait op een hittegolf. Gelukkig heb ik geen bijzondere plannen in mijn hoofd. Ook wacht ik met de nieuwe tekenopdrachten.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.