vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

28 december om 10:00

Brieven van Kees: Rust en vrede

Brieven van Kees

Beste Monique,

Het is mij de laatste tijd zeer rustig en prettig vergaan. Ik merk dat ik een aanzienlijk prettiger leven leid dan bijvoorbeeld één à twee maanden geleden. Dankzij het feit dat de winter zijn intrede doet en het buiten opmerkelijk rustig is, lijkt alles weer in balans te zijn. Structuur en vertrouwd beeld zijn helemaal terug.

Het tekenen heb ik de afgelopen dagen even opzij gezet en in plaats daarvan kalligrafeer ik spreuken en citaten van beroemde personen uit alle landen van de wereld. Dit werk doe ik voor mezelf, voor een verzameling.Deze citaten en spreuken neem ik over van oplossingen van Filippines. Dit zijn een soort woordpuzzels, waar ik dol ben.

Iedere maand koop ik in de winkel zo’n boekje en dan vind ik het heerlijk om zo’n Filippine op te lossen. Elke avond, na het wassen en vlak voordat ik in bed kruip, zit ik lekker te puzzelen.

Wanneer ik een fiks aantal van die raadsels heb opgelost, gebruik ik de oplossingen om ze te kalligraferen. Ik schrijf de regels op speciaal mooi papier dat ik afgelopen zomer had gekregen van een klant uit Middenmeer die een tekeningkwam ophalen. Het papier maakt deel uit van een schrijfblok van 150 vel op A-5-formaat. Op zo’n vel teken ik eerst met potlood, liniaal en passer een achtlobbig bloemmotief van 12 centimeter doorsnee. Daarin trek ik regels. Meestal twee à drie schrijfbalken, waarop ik dan de oplossing kalligrafeer. In mooie schuine letters is dan een uitspraak te lezen, gestoken in een gecamoufleerd jasje of als een anekdotische zinspeling waarachter een zekere wijsheid schuilt of een vorm van waarheid.

Na het kalligraferen, vlak ik de potloodlijnen weg en knip ik de achtlobbige vorm uit het vel papier. En dan heb ik er weer een spreuk op een bloem bij. Inmiddels heb ik een verzameling van vele tientallen van die regels in schoonschrift en ligt er een heel stapeltje van ‘bloemen der wijsheid’ op een apart tafeltje.Vooral gedurende de dagen waarop ik even niet aan een tekenopdracht werk, verricht ik dit fijne, ontspannen werk.

Maar morgen heb ik het plan om weer serieuste gaan tekenen aan de laatste opdracht van dit jaar. Ditmaal een twee-onder-een-kap-huis voor een particulier. Daar heb ik veel zin in.

Hartelijke groeten,
Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.