vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

30 december om 10:00

Brieven van Kees: Schrik en laatste tekening van het jaar

Brieven van Kees

Beste Monique,

Gisterochtend werd ik bevangen door felle schrik. Ik liep door de supermarkt en tot mijn grote ongerustheid heb ik geconstateerd dat de prijzen voor de primaire levensmiddelen enorm zijn gestegen. Zuivelproducten, eieren, koek en tussendoortjes, kruidenmengsel en specerijen lieten prijzen zien die wel met 50 à 60 eurocent omhoog waren gegaan!  Eigenlijk mag ik wel zeggen, omhooggevlogen! Mijn grote zorg is dat het leven straks echt niet meer betaalbaar wordt.

Ik besloot iemand van het winkelpersoneel te raadplegen en te vragen wat er aan de hand is met die hoge prijzen. Het personeelslid kon mij helaas geen duidelijk uitsluitsel geven van die drastische stijging. Wel zei hij dat bijvoorbeeld benzine weer iets goedkoper wordt maar op langere termijn weer duurder. Hoe dan ook, ik voelde me niet blij. Ik besloot een aantal boodschappen dat op mijn lijstje stond, niet te kopen.

Met een gevoel van verslagenheid liep ik de winkel uit en ging vervolgens huiswaarts. Thuisgekomen moest ik bijkomen van alle sores. Ik nam contact op met mijn broers en hun vriendin. Mijn oudste broer verklaarde: “De prijsstijgingen liggen aan de inflatie in de wereld lag omdat grondstoffen steeds duurder worden als ook door een oververhitte economie waardoor er een fiks personeelstekort is ontstaan dat eveneens voor die prijsstijging zorgt. We zitten nou eenmaal in een recessie en na zo’n crisis zal het wellicht weer beter worden.”

Gelukkig konden mijn andere broer Jasper en zijn vriendin me meer geruststellen: ”Kees, je hoeft je geen zorgen te maken. We zullen voorkomen dat je van armoede omkomt of onder zwerversomstandigheden wegkwijnt. Dat gaat nimmer gebeuren. Koop die dingen die je lekker vindt en als je eenmaal rekening houdt met de hogere prijzen, dan kan het alleen maar meevallen.”

Zo was het ook. Jasper en Ghislaine leken gelijk te hebben. Vandaag heb ik opnieuw enige inkopen gedaan. Niet zoveel. Maar inderdaad viel het vandaag weer mee vergeleken met gisteren. Er zitten gelukkig levensmiddelen tussen die qua prijs hetzelfde zijn gebleven of slechts iets duurder. Het zijn met name zuivel, eieren en specerijen die dat nieuwe prijsetiket dragen.

Godzijdank zijn er ook positieve aspecten in het huidige dagelijkse leven. Ik geniet met volle teugen van het werkelijk uniek schitterende winterweer. Zelden heb ik de natuur er zo mooi bij zien liggen met die indrukwekkende lagen ruige rijp en ijskristallen! Hoe koud het buiten ook moge zijn, het weer is opwekkend en tintelend en beslist plezierig voor een mooie wandeling! Winterweer als dit hebben we eigenlijk in geen jaren meer meegemaakt! Ik hoop dat dit doorgaat en dat de ijsliefhebbers binnenkort naar hartenlust kunnen gaan schaatsen. Voor mij doet deze vorst alleen maar goed voor mijn gemoedsgesteldheid en stemming.

Tot slot zou ik alle volgers van Facebook/Doclines de laatste tekening van dit jaar willen laten zien. Afgelopen maandag heb ik het werk voltooid en nu is het rijp voor Facebook. Het gaat om een twee-onder-éénkapwoning in een rustige woonwijk in Nijmegen. Het is gebouwd in de bouwstijl van de Amsterdamse School. Het dateert vermoedelijk uit het einde van de jaren twintig of begin jaren dertig van de afgelopen eeuw. Het is opgetrokken in donker beige baksteen en kenmerkt zich door hoge, spitse driehoeksgevels. Daarbij heeft het vensters en erkers die uit mooi, strak houtwerk bestaan, met fraaie panelen en pilasters.

Ik kijk terug op het beste tekenseizoen tot nu toe. Ik heb meer tekeningen gemaakt dan de voorgaande jaren en vele van indrukwekkende allure en waar ik zeer trots op ben. Maar liefst zeventien tekeningen heb ik geproduceerd van begin januari 2022 tot de 12e van deze decembermaand. Dat betekent dat ik met vijf tekeningen boven het jaarlijks gemiddeld aantal ben gekomen.

En nu is het tijd voor een lekker lange rustperiode. Pas in de eerste week van januari 2023 ga ik aan de eerste opdracht van dat jaar beginnen.

Hartelijke groeten,
Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.