vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

5 december om 10:00

Brieven van Kees: Sinterklaassfeer

Brieven van Kees

Donderdag 17 november

Beste Monique,

Het doen van de dagelijkse boodschappen in het dorp hoeft niet altijd een zware opgave te betekenen. Integendeel, ik merk dat ik steeds meer in een heerlijke sfeer geraak. Het wordt gezelliger in het centrum van Velp. Overal ziet het er feestelijk uit met vrolijke kleuren. En niet zonder reden, want de Sint is weer in het land. 

In menig winkeletalage prijken Sinterklaasversieringen, Sinterklaasfiguren en andere attributen die bij deze eeuwenoude, prachtige najaarstraditie horen. Ook de winkelstraten dragen hun Sinterklaastooi met feestelijke verlichting. Uit loudspeakers klinken zachtjes Sinterklaasliederen. Ik geniet van deze entourage die flink wat nostalgie met zich meebrengt.

Aanstaande zaterdag, 19 november, arriveert de Sint officieel in Velp. De plechtigheid die ’s middag plaatsvindt, zal gepaard gaan met een grote optocht, bestaande uit kleurrijke verschijningen van de Sint en zijn Pieten en natuurlijk veel kinderen aan de kant van de straat. Hoewel ik er graag bij zou willen zijn, denk ik dat het me veel te druk zal uitpakken. Een opgewonden stemming is niets voor mij.

Vroeger vierden we dit feest ook en maakten we voor een ieder een surprise, schreven we treffende gedichten en zongen we Sinterklaasliedjes vlak voordat de grote mand met cadeaus binnen werd gebracht. Ik voelde me helemaal in mijn element als eenmaal  dat ‘heerlijke avondje’ was aangebroken.

Tegenwoordig doe ik ook een beetje mee aan de Sinterklaasperiode. Zo af en toe neem ik een melkchocoladeletter, die ik kort na het kopje koffie soldaat maak of een handvol anijs-pepernoten bij de middagthee. 

De Sint heeft dit jaar vroeg de bodem van ons land betreden hetgeen ik bijzonder toejuich. Ik ben ook zo aan een feestelijke sfeer toe! Ik denk dat meer mensen blij zijn met de vroeg ingevallen Sinterklaastijd. Dit heeft zijn reden. 

Ik kijk terug op een jaar die een bijzonder moeilijke periode betekende. Globaal gezien is er grote bezorgdheid. De snikhete zomer, oorlog in Oekraïne, de zeer hoge energieprijzen en lege winkelschappen onder andere door protesten van boze boeren. Het verwerken van dat alles kostte veel tijd. Daardoor begon afgelopen zomer al het verlangen naar de ontwapenende naïviteit van de zo hartverwarmende Sinterklaasdagen. Ik snakte ernaar! En nu kunnen we lekker wat weekjes van de aanwezigheid van de Goedheiligman genieten. Ik zou zeggen, zet de schoen maar klaar bij de open haard!

Hartelijke groeten,
Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.