vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

18 mei om 09:33

Brieven van Kees: Tekening Culemborg voltooid

Zaterdag 30 april 2022

Gedurende de afgelopen dagen bleef ik ontzettend tobben met angsten over de plannen van Poetin en de oorlog in Oekraïne. Deze lieten me geen moment los! Concentratie op de tekenopdracht werd bemoeilijkt en af en toe kreeg ik het te kwaad. Ik zette het werk stop.

Gisteravond belde ik mijn vriendin op die in Soest woont. Zij volgde het nieuws over alle ontwikkelingen in de wereld alsmede de situatie in Oekraïne.

Ik vroeg haar of het werkelijk zo was dat Poetin met het plan rondliep om binnenkort ook Polen, Hongarije en de Baltische staten aan te vallen.

Nee, zo erg stonden de zaken er heus niet voor.

De tegenstand en verdediging in Oekraïne bleken enorm te zijn en aan Russische kant de verliezen bijzonder hoog. En de Russen moesten het doen met falende tanks die vanzelf ontploften wanneer ze eenmaal de strijd aan gingen. Probeer Polen en Hongarije dan nog maar eens binnen te dringen….

Tevens vertelde mijn vriendin me dat Oekraïne volop steun kreeg van de Verenigde Staten. Militaire versterking en humanitaire hulp. Steeds meer mensen, landen toonden zich bereid het door oorlogsgeweld geteisterde land een helpende hand toe te steken.

Ik voelde me meer gerustgesteld. Geen invasie van Russische soldaten en massamoordenaars in West-Europa.

Toch zullen Nederland en de ons omringende landen met toenemende schaarste aan grondstoffen voor voedingsproducten te maken krijgen en met minder aardgas moeten doen.

Gisterochtend deed ik in de supermarkt de boodschappen en naast het ontbreken aan bakmeel was ook de zonnebloemolie uitverkocht. Opnieuw grote ongerustheid, want zonder zonnebloemolie kan ik evenmin lekkere gerechten klaarmaken. Wokgerechten, sladressing en muffins bereid ik met zonnebloemolie als plantaardig vet. Olijfolie gebruik ik ook wel maar is bijvoorbeeld niet geschikt voor het bakken van muffins.

De mensen van het personeel zeiden dat de oorlog in Oekraïne de boosdoener was.

Heel veel spijsolie komt namelijk uit Oekraïne. Behalve graan betekenen ook zonnebloemteelt voor pitten en olie een belangrijke bron van bestaan voor dat land.

En de reformwinkel kampte met hetzelfde probleem. Ook hun zonnebloemolie kende een Oost-Europese oorsprong. Oekraïne dus. Gelukkig beschikten zij over een goed alternatief hiervoor dat net zo zacht van smaak was als zonnebloemolie en geschikt voor wokgerechten en gebak. Kokosolie. Anders dan palmolie hoeven hiervoor geen regenwouden te worden vernietigd want kokosolie is het vet van de kokosnoot. En palmolie komt van een geheel andere soort palm.

Vandaag deed ik opnieuw enige boodschappen in de supermarkt. Ik had nog een paar dingetjes nodig, waaronder rozijnen, broodjes en paprika’s. De rozijnen die ik zocht, lagen bij de bakproducten. Toen ik daar aanlandde, zag ik tot grote verbijstering weer bakmeel liggen. Volop! In alle soorten en gradaties! Het was er allemaal weer!

Ik nam een paar pakken waaronder tarwebloem en pannenkoekmeel.

Voor de zekerheid, want in deze grillige tijd weet je het maar nooit…

Het goede telefoongesprek van gisteren en de geslaagde inkopen van vandaag zorgden ervoor dat ik met een ander gevoel het tekenwerk voort kon zetten. Geen nare achtergrondgedachten meer. Ik vond het een fijne ochtend.

Ik vorderde zodanig dat ik erin slaagde de opdracht af te krijgen. Het werk is voltooid!

Naar mijn indruk schitterend geworden! Een tekening waar ik zelf met bijzonder veel plezier naar kan kijken. Ik hoop dat mijn klant dat ook doet wanneer ik hem het werk laat zien. Inmiddels heb ik hem al gemaild. Met foto van de tekening.

Het onderwerp dat ik op papier heb uitgewerkt, toont een stadsgezicht in Culemborg. Het hoekhuis met de trapgevel behelst het hoofdthema, namelijk de Brownies and Downies Lunchroom. De eigenaar wilde graag zijn winkelpand van mijn hand getekend hebben.

Toen ik het werk vanmiddag net af had gekregen, besloot ik naar het dorp te gaan om bij de zeefdrukkerij duplicaten te laten maken. Voor mijn archief. De kopieën zijn zeer geslaagd uit de bus gekomen.

 


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.