vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

7 februari om 10:00

Brieven van Kees: Terrassen aan de keizersgracht

goed bezette lunchterrassen

zaterdag 29 januari 2022

Beste Monique,

Gisteren, voltooide ik de eerste tekening van 2022. Het was een opdracht van iemand uit Amsterdam. Het betreft een huizenrij aan de Keizersgracht. Deze belangstellende persoon wilde zijn huis, alsmede de huizen ernaast, graag door mijn hand getekend hebben.

Zoals de lezer van Facebook/Doclines zich wellicht kan herinneren, heb ik in september van het afgelopen jaar een vaartocht door Amsterdam gemaakt. Met Bas, die ik via mijn broer Jasper heb leren kennen. Bas woont aan de Nieuwe Keizersgracht en in november heb ik voor hem nog een tekening van zijn woning gemaakt. Bas heeft een privéschuit en op mooie dagen maakt hij graag vaartochten. Niet alleen door Amsterdam, maar ook naar andere delen van het land.

Bas had mij uitgenodigd voor een tocht door een aantal grachten,waaronder de Keizersgracht, Herengracht en Brouwersgracht. Hij vertelde me onderweg dat hij iemand kende, die aan de ‘oude’ Keizersgracht woonde. Het was een vriend van hem. Het leek Bas en mij een mooie gelegenheid om met de boot naar het huis van mijn aanstaande klant aan de Keizersgracht toe te gaan en er wat foto’s van te maken. 

Toen we voor het huis van Bas de boot los maakten van de kade, nam ik alvast foto’s van zijn woning. Daarna voeren we richting de ‘oude’ Keizersgracht tot voorbij de kruising met de Leidsestraat. In de buurt van het huis dat ik, zoals gepland, aan het begin van 2022 op papier zou gaan uitwerken, meerden we aan de overkant van de gracht aan, omdat ik daar mooi zicht op alles had. Ik activeerde de fotocamera en kreeg in de zoeker van de camera  prachtig beeld. Ik kon zelfs goed bezette lunchterrassen vastleggen! Wat leek het me een leuke uitdaging om die erbij te tekenen! Op die manier gaat een tekening leven en krijgt ze nog meer waarde. 

Ik zag het helemaal zitten.

Nu is de opdracht werkelijkheid geworden. Het is me gelukt de terrasjes mooi op papier te zetten, alsmede de overige attributen die onlosmakelijk zijn verbonden met het Amsterdamse straatbeeld. Alleen auto’s heb ik weggelaten.

Het werk aan deze tekening heeft mij ongelooflijk veel inspanning gekost. Sinds het prille begin van de maand was ik van ’s ochtends vroeg tot soms in de avonduurtjes toe in diepe concentratie. Maar het resultaat mag er wezen. Ik heb er grote voldoening van en vind de tekening echt schitterend geworden. Ik ben er zelfs trots op dat ik alles zo mooi strak heb gekregen. Telkens geniet ik als ik de tekening zie. De kleuren van de huizen, bomen en eetterrassen komen zo goed tot uiting. En het is allemaal realiteitsgetrouw. 

Inmiddels heb ik mijn klant via de e-mail op de hoogte gesteld en er foto’s van de tekening bij gemaild. Die mag ik ook op Facebook/Doclines zetten.

Voor februari staat de volgende opdracht gepland. Aanstaande zaterdag haal ik in de winkel de foto’s op, die ik als voorbeeld ga gebruiken. Het wordt een hele bijzondere tekening, maar ik verklap nog niet wat het onderwerp is.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.