vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

12 november om 13:40

Veelbelovende pennen?

Vrijdag 12 november 2021

Blijven mijn nieuwe tekenpennen voortbestaan?

Beste Monique,

Afgelopen zaterdag nam ik ’s ochtends de fiets om naar de stad te gaan en nieuwe tekenpennen te kopen. Zou ik eindelijk een goede vervanger van mijn oude tekengerei kunnen vinden?
Tevreden kwam ik thuis met mooi spul.

Hoe dan ook, in het stadscentrum gearriveerd trad ik de winkel binnen voor tekenspullen en verf. Aan de toonbank vroeg ik naar fijne tekenpennen. Twee aardige dames hielpen mij meteen. Ik bekeek het rek met alle soorten pennen en hun diktes. Algauw zag ik exemplaren die mij aantrekkelijk leken. Het waren fineliners. Ze waren anders dan mijn pennen, die je telkens van een nieuwe inktpatroon moet voorzien als de oude leeg is en die een vervangbaar capillaire schrijfpunt hebben.

De pennen in de winkel hadden geen capillair maar een bijzonder fijne schrijfstift waarmee het mogelijk is bijna net zulke dunne lijnen op het papier aan te brengen als de pennen die wel zijn voorzien van een capillaire schrijfpunt. Ik probeerde ter plekke het een en ander uit. De lijnen en het schrijven ermee leken veelbelovend. Ik besloot de pennen te kopen.
Een groot voordeel hiervan was dat ik slechts een tiende van de prijs van een vervangend capillair hoefde af te rekenen en nooit meer te maken krijg met het probleem van vroegtijdige verstopping in de inktbuis, waardoor je de capillaire pen moet weggooien. Bovendien bracht dit een vaste inktvoorraad mee, die lang meegaat.

Thuisgekomen begon ik meteen aan mijn nieuwe tekenopdracht. Het betrof werk voor degene bij wie ik in september op bezoek ben geweest en met wie ik een vaartocht door de Amsterdamse grachten heb gemaakt. Het te tekenen onderwerp wordt een huis aan de Nieuwe Keizersgracht met aan weerszijden aangrenzende panden.

Afgelopen weekeinde en vanochtend heb ik eerst ontzettend veel moeten schilderen alvorens ik serieus taan de slag kon gaan met mijn nieuwe tekenpennen. In de loop van de ochtend was het eindelijk zover. Over de geschilderde vlakken en details kon ik voorzichtig lijntjes gaan trekken om daarna fijne details uit te werken. Al dan niet met liniaal.
Tot mijn vreugde verliep het tekenen voorspoedig. Wel moet ik blijven oefenen met de pennen, want het is toch anders werken dan met de capillaire schrijfpunten. Maar alles went. Ook de nieuwe pennen. De volgende fase van de tekening wordt het metselwerk. Dat is een uitdaging apart. Hoe zal het intekenen van de bakstenen gaan met behulp van het kersvers gekochte materiaal?

Als het me lukt deze tekening tot net zo’n mooi resultaat te brengen als met de capillaire pennen, dan zou het wel eens de redding kunnen zijn van het tekenvak. En dan is het zaak dat het merk van de pennen blijft voortbestaan. Tot in lengte van dagen.

Ik hoop het.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.