vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

26 december om 10:00

Brieven van Kees: Verjaardagsgeschenken aan Jasper

Brieven van Kees

Beste Monique,

Laatst kwamen mijn broer Jasper en zijn vriendin Ghislaine langs. Onlangs is Jasper zestig jaar geworden en ter gelegenheid van die heugelijke leeftijd wilde ik hem een heel mooi, groot cadeau overhandigen. Het waren drie ingelijste tekeningen. Twee duplicaten en één originele tekening. De originele tekening heb ik bijna vier maanden lang geheimgehouden en nu kan ik haar op Facebook/Doclines plaatsen.

Afgelopen juli, in de moeilijkste dagen van de zomer (hitte!), werkte ik in diepste concentratie om voor mijn broer een uniek geschenk tot stand te brengen in de vorm van een tekening. In het tijdsbestek dat ik de tekening maakte, waren Jasper en Ghislaine op reis. Ik kon in het volste geheim tekenen. 

De voorstelling betreft het kantoorpand van Jasper in het Statenkwartier in Den Haag. Het is een prachtig monumentaal huis dat deel uitmaakt van een omvangrijk blok dat maar liefst de helft van het Statenplein en de hele Willem de Zwijgerlaan beslaat. Een blok aaneengeschakelde woningen met torentjes, pinakels, loggia’s en sierlijke erkers. De bouwstijl is een late en strakke uiting van neo-renaissance, vermengd met Jugendstil-elementen. Ik vermoed dat het rond 1903 à 1904 is gebouwd.

De twee duplicaten horen bij deze tekening. Deze laten een prachtige villa zien dat tegenover het kantoorpand van Jasper staat: Villa Duinrust. Om het geheugen van de lezer op te frissen, vorig jaar werkte ik deze twee tekeningen op papier uit. De eerste maakte ik in augustus 2021 en de tweede in december van dat jaar. Ik wilde dit unieke hoekhuis van twee kanten tekenen, opdat men een goed beeld krijgt van de omvang van de villa.

De originelen heb ik in mijn map gehouden, maar Jasper heb ik twee, bij de drukker feilloos gemaakte reproducties meegegeven.

Toen ik Jasper de drie ingelijste werken schonk, leek hij te zijn overweldigd door de verrassing van zijn leven. Ik geloof dat ik mijn broer nog nooit zo blij heb meegemaakt! Deze tekeningen kwamen volkomen als verrassing! 

Behalve de drie tekeningen heb ik voor Jasper en Ghislaine een appeltaart gebakken. Dat hoort bij de zestigste verjaardag en in principe bij elke verjaardag. Na afloop van het bezoek namen zij de taart mee naar huis. 

Ghislaine wilde ik ook wat geven en dat was een drieluikvouwkaart op A-4-formaat. Op groen papier staan drie verkleinde duplicaten van de tekeningen die ik Jasper cadeau heb gedaan. De voorplat van de vouwkaart heb ik fraai versierd met gekalligrafeerde witte letters. Voor mij betekende het heerlijk werk om te maken.

Ik heb drie fotobijlagen van de drie tekeningen ingesloten.

Toelichting foto 1: kantoorpand van Jasper, op de hoek Willem de Zwijgerlaan-Statenplein
Toelichting foto 2: Villa Duinrust, gezien van het Statenplein
Toelichting foto 3: Villa Duinrust, gezien van de Stadhouderslaan

Hartelijke groeten,
Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.