vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

19 december om 11:46

Brieven van Kees: Vrolijke wintersfeer

Brieven van Kees

Zondag 18 december 2022

Beste Monique,

Vanochtend heb ik een prachtige wandeling gemaakt door mijn zo vertrouwd natuurgebied. Het werd een echte, klassieke zondagswandeling, zoals die in het winterseizoen pleegt voor te komen. De wandeling die ik zo koester omdat er op zondagochtend geen werkzaamheden alom in de omgeving plaatsvinden. Rust dus. Behalve rust kon ik volop witte landschappen bewonderen. Struiken, boomtakken en meer waren wederom bedekt met een indrukwekkende laag ruige rijp. 

Toen ik op de route terug naar huis liep, kwam ik langs de Beekhuizense bosvijver. Voor het eerst in deze maand zag ik op de vijver mensen schaatsen. Eindelijk! Geen vernielingen meer aan het ijs door baldadige jongelui, maar prettig omgaan met de winter. Op en rond de bevroren vijver heerste al een ouderwetse sfeer. Een speciale sfeer zoals we die nog van heel vroeger kennen. Volwassenen en kinderen vermaakten zich heerlijk, of met de ijzers omgebonden of met de slee. Of door gewoon voorzichtig te lopen op het ijs. Ik genoot van het lieftallige tafereel. Wat deed dat mijn hart toch weer goed! 

Na de wandeling zette ik koffie en nam deze zoals zo vaak op zondagochtend na een wandeling en kreeg een gevoel van voldoening en verrukking. Het was koffie met een kwarkbol. Met kerstverlichting aan en mooie klassieke muziek erbij. Ik dacht dan: “Mijn liefje, mijn liefje, wat wil je nog meer?” Dat zeiden mijn ouders vroeger altijd als er van alle fijne dingen tegelijk dankbaar gebruik kon worden gemaakt.

Ik kijk terug op een schitterende week. Hier hebben we negen dagen achtereen vorst gehad met de temperatuur negen etmalen lang onder nul. Dat is toch wel bijzonder, gezien de zachte winters van de laatste jaren. Meteorologisch kunnen we hier officieel een heuse vorstperiode optekenen. De definitie van een vorstperiode is: minimaal zeven dagen temperaturen onder nul.

Hartelijke groeten,
Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.