vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

3 mei om 10:00

Chaos en onzekerheid 

Céline Mollink: psycholoog, autismecoach en ervaringsdeskundige

Céline Mollink (31), psycholoog en autismecoach, kreeg op latere leeftijd de diagnose autisme. Het idee dat een persoon met autisme niet empathisch is en niet kan communiceren, kan volgens Céline bij het grofvuil. Voor Doclines neemt ze ons mee in haar eigen denkwereld en die van anderen. Vandaag: over een leven zonder structuur en regelmaat.

Graag neem ik jullie mee in mijn ervaring met zwangerschap en moeder worden. Voor iedere ouder is dit natuurlijk nieuw en spannend, maar voor iemand met autisme wellicht extra uitdagend. En dat heeft niet zozeer met de bevalling of de pijn te maken, maar omdat ik niet weet hoe alles gaat verlopen. Onvoorspelbaarheid is voor iemand met autisme moeilijk om mee om te gaan. 

Je kunt veel lezen en je op allerlei manieren voorbereiden. En toch kun je niet voorspellen hoe alles zal verlopen. Deze onduidelijkheid vind ik lastig. Ik ben nu ik dit schrijf de 30 weken gepasseerd en dat betekent dat ik in het laatste trimester zit. Deze week ben ik minder gaan werken en zal dat blijven doen tot aan mijn verlof op 7 april. Ik had mijn structuur en ritme graag willen volhouden tot aan mijn verlof, maar helaas kreeg ik steeds meer lichamelijke klachten door mijn zwangerschap waardoor dit niet meer lukte. Voor mij is het belangrijk dat er dan iemand is die tegen mij zegt: ‘stop ermee’, want anders blijf ik maar doorgaan. Ook is het niet altijd duidelijk wanneer ik een grens heb bereikt. Door mijn zwangerschap en bijkomende klachten heb ik geen duidelijk referentiekader en vind ik het nóg lastiger om mijn grenzen te bewaken.

Hoe je de zwangerschap ervaart is natuurlijk voor iedereen anders. Ik heb helaas pech, maar het kan altijd nog erger. Zo kreeg ik veel klachten zoals pijn aan mijn bekken, rug en schouders en bleek ik bloedarmoede te hebben. De ene na de andere klacht volgde elkaar op, waardoor mijn verloskundige op een dag aan me vroeg: “Ben je nog aan het werk?”
“Ja”, antwoordde ik. Daar moest ik volgens haar toch wel verandering in gaan brengen. Ze gaf aan dat een zwangerschap genoeg reden is om minder te gaan werken, en dat maakte dat ik makkelijker de beslissing om te stoppen met werken kon maken. Ook vertelde ze me dat er meer vrouwen zijn die tijdens hun zwangerschap stoppen of minderen met werk. O, ja? Ik had werkelijk geen idee. 

Toen ik net had besloten om kortere dagen te gaan werken, viel ik van de trap en brak mijn staartbeen. Wat een pijn, zeg. Mijn lichaam gaf duidelijk aan dat ik nergens meer toe in staat was, met als bijkomend voordeel dat ik me gemakkelijker ziek kon melden. Tegelijkertijd was ik bezig om te bedenken op welke manier ik mijn werk weer zo snel mogelijk zou kunnen  oppakken, omdat ik zo gewend was om door te gaan en mijn afspraken na te komen. Ook voelde ik een grote behoefte om mijn structuur vast te houden en mijn dagen vol gepland te hebben. Ik kan namelijk niet goed omgaan met ‘lege’ tijd.

Zoals ik al schreef, resteren er nog tien weken tot mijn uitgerekende datum. Nu het einde in zicht is, word ik steeds onrustiger door het ‘onduidelijke en onvoorspelbare’. Ook begin je als zwangere vrouw in het laatste trimester meer te twijfelen over of alles wel goed geregeld is en klaarstaat voor het kind. Dit gevoel overvalt me vaak. Ik bedenk me dan wat er allemaal nog moet gebeuren terwijl het meeste wel geregeld is en ik raak daar volledig het overzicht van kwijt.

Er zijn veel keuzes, mogelijkheden, dingen, die geregeld moeten worden of waar je over moet nadenken en verdiepen. Ik neem daarnaast ook nog een overmaat aan informatie in me op omdat ik zoveel mogelijk duidelijkheid wil. Wist je trouwens dat je als je autisme hebt extra begeleiding kunt krijgen in je zwangerschap? Zo bestaat er een POP-poli, bestaande uit een multidisciplinair team met een gynaecoloog, psychiater, kinderarts en een gespecialiseerd verpleegkundige, die zwangere vrouwen met psychische problemen zo goed mogelijk probeert te helpen.

Mijn ervaringen met mijn zwangerschap klinken misschien wat negatief, maar over het algemeen vind ik zwanger zijn ook een bijzondere tijd. Zo vind ik het leuk om met de babykamer bezig te zijn en spulletjes aan te schaffen en echo’s te zien. Toch denk ik wel dat wanneer je autisme hebt, het goed kan zijn om extra begeleiding of ondersteuning te krijgen. Helaas is er nog weinig op de markt als het gaat om informatie en boeken voor zwangere vrouwen of moeders met autisme. Dat vind ik heel jammer, want ik merk dat ik daar behoefte aan heb. Vandaar dat ik mijn ervaringen of tips graag met jullie wil delen.

We gaan het zien. Eerst ga ik voldoende rust nemen en mij voorbereiden op de laatste loodjes!


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.