vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

21 augustus om 13:51

Chef Kees

Appeltaart bakken doe je zo!

Maandag 30 januari 2017

De jury oordeelt

Beste Monique,

Het leven heeft vandaag de gebruikelijke en zo vertrouwde cyclus hernomen. Doordat het buiten beroerd weer was met veel regen, kon ik niet gaan wandelen. Bovendien verkeren de paden in het bos in onbegaanbare staat. Alles dooit op. De hardnekkige, gevaarlijke ijskorsten waarop je zo gemeen kunt uitglijden, komen meer te voorschijn dan ooit. Gisteren merkte ik dat al. De sneeuw verdween geleidelijk maar de ijsresten hielden geruime tijd stand. Ik wist niet meer zo gauw waar ik zonder risico kon lopen. Gelukkig zijn sneeuw en ijs bij ons in de straat en stoep goeddeels weg.

Hoezeer we het ook toejuichen dat de gladheid snel minder wordt en de rommel wordt opgeruimd, ook het fijne tintelende vriesweer lijkt te zijn opgeruimd. Ik heb de verkwikkende droge winterkou vandaag zo gemist! Alles oogde buiten mistroostig. Zal het nog herstellen?

Desondanks kon ik me geheel toeleggen op de tekening en ’s middags heerlijk rijden met de modeltrein. De tekening schiet mooi op en de trein deed het fantastisch. Ik genoot van het elegante geheel dat met hoge snelheid over de rails gleed.

Inmiddels hebben mijn ouders de taart geproefd die ik gisteren had gebakken ter gelegenheid van mijn moeder’s verjaardag. Mijn ouders vormden min of meer de jury die de smaak moest beoordelen. Een smaakpanel zou je kunnen zeggen.
Ze hadden pas gisteravond elk een stuk genomen toen ik in bed lag.

Vandaag kreeg ik de uitslag te horen. Mijn vader stak als eerste zijn duim omhoog: “Kees, de allermooiste die er is. De lekkerste die je ooit hebt gemaakt.”

Mijn moeder reageerde met: “Ongelooflijk.“

Mijn vader op zijn beurt: “Jij bent de enige die zo’n soort appeltaart kan samenstellen. Die proef ik nergens anders. De samenstelling is zo puur met licht kruimelig deeg en onbehandelde stukjes appel waar geen taartgelei en overmatig gebruik van kapelaan aan te pas komen. ”

Ik heb mijn ouders bedankt voor het prachtige compliment. Ik was er heel blij mee. Het geeft me vertrouwen als mensen hun lof uiten over iets dat ik met nodige inspanning voor elkaar heb moeten boksen. Ook met de taart van gisteren was dat het geval. Het enorme werk dat ik er aan had, bleek dan ook niet voor niets!

Voor mensen die geïnteresseerd zijn hoe je zo’n appeltaart het beste kunt maken, volgt hier het recept.

HET BAKKEN VAN EEN ECHTE APPELTAART

Benodigdheden: (een grote springvorm) 2 pakken Koopmans bakmeel voor appeltaart. Hoeveelheid toe te passen meel circa 450 gram, 1 citroen, 160 gram roomboter, 1 eetlepel zout, 1 pakje vanillesuiker, 2 x 90 gram witte suiker/rietsuiker (90 gram voor deeg en 90 voor vulling), een scheutje koude melk, 5 appels (appeltaart)-kardemompoeder, een snufje kaneel voor in het deeg en over de stukjes appel, 85 gram rozijnen. Voor de taartvorm een op maat geknipt stuk bakpapier.
Breng water in de waterkoker aan de kook.

Inweek rozijnen: Week de rozijnen van tevoren in een kommetje met water.

Deeg: Knip op maat van de bodem van de taartvorm een stuk bakpapier uit en vet de opstaande randen met margarine in.
Doe het pak meel in een deegkom. Meng dit met de 90 gram rietsuiker, vanillesuiker, zout, kardemompoeder en kaneel. Snijd de boter (koud) in het meel met twee messen kruislings fijn. Rasp de citroenschil(circa 1/3 van de citroen). Klop vervolgens in een aparte kan het ei. Giet het geklopte ei in het deeg. Meng het tot een goede substantie door zéér kleine scheutjes koude melk erbij te doen. Zorg ervoor dat het deeg niet te papperig wordt. Deeg met houten lepel tot één geheel maken en later met de handen kneden. Kneed het tot het een goede, stevige massa is geworden. Verwijder 1/4 deel van de grote klomp (voor de deklaag over de appelvulling) en zet de afzonderlijke deegmassa’s in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden C.

Appels: benodigdheden voor appelvulling: 5 appels voor appeltaart, 85 gram rozijnen, 90 gram suiker, een snufje kaneel en kardemompoeder.

Schil en snijd de appels fijn in platte driehoekige snippers boven een glazen kom. Doe er de geweekte rozijnen, kaneel, kardemompoeder en suiker bij en leng met houten slabestek het mengsel aan. Flink door elkaar husselen en vervolgens met een bord met cellofaan afgedekt in de ijskast laten staan. Zo trekt de smaak er goed in.

Kneden van het deeg: Haal het deeg uit de koelkast. Poeder wat meel op de tafel en leg de bal deeg er midden in. Eerst met de handen nog goed kneden. Rol de massa met de deegroller tot een gelijkmatige massa uit, zonder dat er zich gaten of andere onregelmatigheden voordoen. Gebruik tussen deegroller en deeg een stuk cellofaan om te voorkomen dat het deeg aan de roller gaat plakken. Er moet een goede, stevige ronde lap deeg van circa 5mm ontstaan, groot genoeg om in het midden de bodem uit te snijden en een deel over te houden voor de opstaande rand. Pak het stuk bakpapier en snij in het midden van de lap deeg met een mes langs de rand. Haal de bodemvorm met een pannenkoek-spatel uit de grotere deeglap en plaats het met het papier in de taartvorm.

Kneed opnieuw de resterende deegmassa en rol het uit tot het een ronde vorm heeft gekregen. Snij op maat van de opstaande rand de stukken los en plak ze tegen die rand aan. Goed aandrukken! Zorg dat het deeg op de bodem en dat van de rand een homogeen geheel vormen door de onderzijde van het rand-deeg stevig op dat van de bodem te drukken. Gaat dat erg stroef, dan kan een kwastje met melk goed van pas komen. Dit vergemakkelijkt het aandrukken doordat het deeg ter plekke zachter wordt.
Haal de glazen kom met appelvulling te voorschijn en verdeel deze met een lepel gelijkmatig in de taartvorm. Houd de lepel met stukjes gesneden appels en rozijnen met de hand toegedekt vast en draai deze een kwart slag boven de gootsteen opdat alleen de sappen eruit komen. Niet de appels en de rozijnen. Het overtollige vocht van de appels moet eruit worden gewrongen. Zo voorkomt men dat de taart als pap verworden uit de oven komt. Dus geen sappen in de taart.

Kneed en rol de kleinere deelbal zoals zijn grotere voorganger. Maak smalle repen en leg deze circa 4 mm dik in ruitpatroon op de appelvulling. Zodra het ruitpatroon voltooid is kan met een kwastje melk de bovenkant van het deeg worden bestreken teneinde een glanzend laagje te verkrijgen.

Zet de taart in de oven. Baktijd 55 minuten op 175 graden C, op de één na onderste richel van de oven, dus even onder de middelste richel. De taart zal dan veel minder snel aanbranden.

Appeltaart kan heel goed worden ingevroren. Snijd de taart zodra deze geheel is afgekoeld in afgepaste stukken en stop ieder deel in een afzonderlijk diepvrieszakje. Wanneer een stuk moet worden ontdooid, kan men dat het beste in de magnetron doen.

Veel succes ermee!
Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.