vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

25 mei om 11:17

Dagboek voor mijn dochter (7)

Dagboekfragmenten

Hoe is het voor een moeder als je dochter uit huis geplaatst wordt en al tien jaar de zwaarste vorm van jeugdzorg ondergaat? Karin beschrijft de wanhoop, machteloosheid en het verdriet dat ze als moeder voelt. In een Hyves-dagboek doet ze haar relaas. Dit keer: de strijd die ze voert om Sterre uit de gesloten jeugdzorg te krijgen. 

23 januari 2008

De jeugdzorg heeft het maar zwaar met al die kinderen op wie ze als aasgieren moeten letten. Als mijn kind zo nodig verpest moet worden, doe ik het liever zelf!

Sterre moet er maar genoegen mee nemen dat ze nog even moet wachten tot haar voogd weer beter is. Ze is op 6 november pas ziek geworden, dus waar zeuren we nou over? Maandag heb ik een afspraak met een advocaat, omdat ik mijn geduld begin te verliezen. Mijn dochter hoort niet in een gesloten afdeling thuis. Het is belangrijk dat ik voorzichtig handel, want jeugdzorgmedewerkers denken dat ik gek van en dagenlang ‘totally stoned’ op de bank lig! Ik vind het vervelend dat men een verkeerd beeld van mij en mijn omgeving heeft. 

Het viel behoorlijk rauw op mijn dak toen ik gisteren een telefoontje kreeg van de school. Het schijnt goed te gaan met Matthew, die ook in de gesloten jeugdzorg heeft gezeten. De leraren van de school zien hem iedere dag verder opknappen. Hij ziet er zelfs gelukkiger dan een halfjaar geleden uit, vertelde zijn juf tegen mij. Ik weet niet wat er achter mijn rug allemaal besproken wordt, maar gelukkig ben ik me ervan bewust dat ik in werkelijkheid een heel andere moeder ben. 

Nu ik lekkerder in mijn vel zit, kan ik steeds beter opschieten met mijn moeder. Het lijkt alsof ze me begint te begrijpen. Of komt het doordat ik eindelijk zie heb waar het om draait in het leven?


Morgen ga ik, samen met Matthew en Nikki, Sterre bezoeken. Dan kan ik haar eindelijk weer knuffelen. Hopelijk krijg ik haar ook zover dat ze zich nog even rustig houdt en stevig bewijst dat ze klaar is om de gesloten jeugdzorg te verlaten. Voor een groot gedeelte heeft ze dat natuurlijk zelf in de hand. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat ik straks met mijn advocaat een hele kermis opstart en dat Sterre tegelijkertijd in de isolatie zit, omdat ze haar afdeling op stelten heeft gezet. Morgen moeten we dat duidelijk bespreken. Wordt vervolgd! 

Wegens privacyoverwegingen zijn alle namen gefingeerd.

Tot 2008 belandden kinderen en jongeren van 12 tot 18 jaar, voor wie lichtere vormen van hulpverlening niet volstaan, in de jeugdgevangenis. Na 2008 ging de jeugdzorg op de schop en ontstond de gesloten jeugdzorg, de zogeheten JeugdzorgPlus. Dit is een ingrijpende vorm van hulp waarbij minderjarigen in gesloten instellingen verblijven. Stichting het Vergeten Kind meldde dit jaar op basis van eigen onderzoek dat de gesloten jeugdzorg vaak traumatisch is voor jongeren door de beperkte vrijheid en het strenge beleid van begeleiders. Zij mogen bijvoorbeeld een kind fixeren (letterlijk ‘vastzetten’), opsluiten in een isoleercel of kamer en verplichte medicatie geven. De gesloten jeugdzorg staat onder andere om die reden ter discussie. In principe wordt deze vorm van jeugdhulp voor korte duur ingezet, maar in de praktijk blijven jongeren er meestal langer dan bedoeld door een tekort aan doorstroommogelijkheden
Het dagboek voor mijn dochter is gebaseerd op een Hyves-dagboek uit 2007 en 2008. Karin is een moeder van vier kinderen waarvan de twee oudste kinderen eind jaren ‘90 uit huis zijn geplaatst vanwege haar alcohol- en verslavingsproblematiek. Zij waren destijds zes en negen jaar oud. Volgens Bureau Jeugdzorg verwaarloosde ze haar kinderen mede door haar psychische problemen en verslavingen. Toen in 2000 haar nieuwe relatie wederom stuk ging, kampte ze met een ernstige depressie. Enkele jaren later ontmoette ze de vader van haar jongste dochter Nikki, en was ze naar eigen zeggen op haar “allerzwakst”. Haar hoop was gevestigd op het hebben van een stabiel gezin met voldoende aandacht voor haar kinderen, maar ze wist simpelweg niet hoe.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.