vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

18 september om 13:25

De blauwe buddha maakte veel indruk op Kees

Brieven van Kees

Woensdag 6 januari deel 2

Beste Monique,

Toen ik op mijn wandeling dat helblauwe Buddha-beeldje tegenkwam en het vervolgens aandachtig aanschouwde, deed het mij heel veel. In de scherp gedetailleerde sculptuur ontwaarde ik een vriendelijke glimlach in het gezicht. De Buddha keek mij blij aan. Het was aandoenlijk en ik was geroerd.

“De Buddha keek mij blij aan. Het was aandoenlijk en ik was geroerd”

Een glimlach, waar een ontwapenende naïviteit van uit ging. Een glimlach, die mij tevens troostte. In de zo moeilijke dagen waarbij het weer een fikse stempel op mijn gemoedsstemming drukt en depressiviteit mij het leven af en toe knap lastig maakt, was de (eerste) ontmoeting met dit beeldje een moment van verrukking. Even vergat ik de sores. Zodra ik weer afscheid van het olijke Japanse figuurtje nam, zette ik met een blij gevoel mijn wandeling voort.

Het lijkt alsof die plek een stukje gewijde heilige grond is geworden. De nis tussen die twee wortels aan de voet van de boom heeft iets weg van een oosters altaar.

“De nis in de boom heeft iets weg van een Oosters altaar en voelt als heilige grond”

Toen ik in 2007 en 2008 mijn reizen door Japan maakte, kwam ik talrijke plekken zoals deze tegen. In ieder park, tuin en zelfs in menig natuurgebied verrijst er wel één tot meerdere kleine schrijnen met een heilige nis waar een Boeddha-beeld zit, die prachtig versierd met slingers, bloemen en koperen lampen is en soms bewerkt met filigraan.

Thuisgekomen maakte ik koffie klaar en nam er iets lekkers bij om het winterweer te vieren plus de ontdekking van het vredige Boeddha-beeldje.
Volgende keer weer?

Groeten,

Kees

 

Depressieve gevoelens
Kees heeft het vaak over depressieve gevoelens door dingen om hem heen die veranderen. Of dingen die hij niet in de hand heeft. Een kenmerk van autisme dat erbij hoort, maar door velen snel bestempeld wordt als ‘overdreven’. Hoewel het een reactie is die veel mensen binnen het autistisch spectrum niet in de hand hebben. Oneerlijk om dan zo te bestempelen, vinden ook de initiatiefnemers van het platform ‘Vanuit autisme bekeken‘. Zij strijden voor een inclusieve samenleving waar ook mensen met autisme in kunnen floreren.

 

 


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.