vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

2 juli om 17:48

De donder en bliksem die de wereld redde

Kees sprong een gat in de lucht toen de regen, donder en bliksem zich tentoon stelde.

Donderdag 9 augustus 2018

Een blijde dag!

Beste Monique,

De dag leek zijn naam eer aan te doen. Het heeft hier in Velp echt gedonderd, gebliksemd en….geregend! Plus, het is afgekoeld! Ja! Eindelijk! Hoezee!!

Grote vreugde na wekenlang gebukt te zijn gegaan onder werkelijk verlammende hitte. Verlammend? Zeker als je er niet zo goed tegen kunt. Ik was op het laatst lam. Mijn ouders waren op het laatst lam. We konden niets meer!

Oudere mensen ervaren hoge buitentemperaturen zoal als hoogst onplezierig en vormen gedurende hittegolven min of meer een kwetsbare groep. Ikzelf ervaarde de extreme hitte als een marteling. Iedere dag betekende een ware hel waartegen niets te beginnen viel.

Ik zag de tuin steeds verder wegkwijnen. Sproeien hielp niet meer. Er ging op het laatst zoveel moois dood! Ik vond het een mistroostige aanblik die steeds luguberder werd.

De dagen zelf werden saaier en lediger. Uitzichtlozer. Vreselijke angstbeelden doemden op in mijn hoofd. Nachten kon ik niet slapen.

Zouden we, samen met de natuur, volledig verdrogen en op den duur verbranden? Zó aan ons einde komen?

Een oud spreekwoord intervenieerde: “als de nood het hoogst is, is de redding nabij.”

Vandaag heeft al het ongerief plaatsgemaakt voor een geschenk uit de hemel. Wat zijn we blij! Wat is de natuur blij! Zullen de tuinen na deze welkome bui zich eindelijk gaan herstellen?

Zou het besproeien wellicht verleden tijd zijn? In elk geval komt er hopelijk meer tijd voor veel leukere bezigheden.

Toen de bui eenmaal voorbij was, tapte ik meer dan 10 mm af. Wat een prachtige neerslaghoeveelheid!

Buiten koelde het zo enorm af, dat het welhaast onwennig kil aanvoelde. Het bracht ook een zeker gevoel van extatische opluchting met zich mee. Een gevoel dat ik eigenlijk in geen jaren meer heb meegemaakt. Het leek alsof ik me in de bergen van Zwitserland bevond.

Vroeger gingen we daar in de zomervakantie met de familie naartoe. We huurden er een chalet.

Ik herinner me dat er meerdere keren na afloop van een warme dag met veel zon, een hevig onweer losbarstte die voor rigoureuze afkoeling zorgde. Dat gaf een verrukkelijk gevoel. De felle zon was dan weg en wat volgde was een grote belonende opfrissing in de vorm van stortbuien en lage temperaturen. In de bergen merkten we dat veel meer dan in ons land omdat we in het algemeen hoog zaten (boven de duizend meter).

De weeromslag van vandaag leidde tevens tot activiteiten die ik graag verricht: tekenen.

Sinds vanochtend ben ik met volle kracht aan de slag gegaan met een nieuwe tekenopdracht: een landhuis in boerderij-stijl, gelegen in de buurt van Almen.

Het is een leuke opdracht overigens. Minder moeilijk dan de vorige werken.

De ochtend verstreek, het werk vlotte. Toen het ’s middags buiten zo fijn onweerde en regende, was ik al zo ver om met de fijne tekenpen lijnen te trekken over de ontwerptekening in potlood. Het huis kwam er zo op! Voor 15.30 uur stopte ik ermee. Ik vond het welletjes.

Hoezeer ik ook heb getekend, het huis is nog niet ingekleurd en ook de kleinste details zijn nog niet uitgewerkt, zoals bakstenen. Die komen in de volgende werkfase aan de beurt. Toch vind ik het knap van mezelf dat ik vandaag al zulke vorderingen heb weten te maken.

Om deze geslaagde dag tot een evenzeer geslaagd einde te brengen, besloot ik hele lekkere pannenkoeken te bakken. Die lukten dan ook fantastisch! Ik beleefde veel plezier aan het werk.

In totaal bakte ik zeven luchtige, dunne en licht-krokante pannenkoeken met vanillesuiker en geraspte citroenschil erin. Verrukkelijk!

Zodra ik er twee op had, bakte ik de volgende. Eén ervan hield ik In een voorverwarmde schaal in de oven warm en at ik pas op nadat de eerste die direct uit de pan op het bord kwam, opgepeuzeld was. En zo deed ik dat ook met de derde en vierde pannenkoek, alsmede het vijfde, zesde en zevende exemplaar. Ik genoot van de smaak en de bakactiviteiten. Kortom, het was een feestelijke avond.

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.