vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

19 mei om 12:10

De heide in bloei

Zondag 18 augustus 2019

Beste Monique,

Dit jaar lijkt het alsof de natuur alles veel beter doseert dan vorig jaar. Wanneer de droogte nijpend begint te worden, valt er bijtijds neerslag. Als de buitentemperatuur te hoog oploopt, volgen er binnen niet al te lange tijd lagere temperaturen en zodra de zon te veel dreigt te schijnen, schuiven er wolken voor.

Door deze regelmatige afwisseling knapt alles wat groeit en bloeit weer mooi op. Zo ook de heide. Die is tot mijn opperste verbazing prachtig in opbloei gekomen. Het maken van mijn dagelijkse ochtendwandeling is voor mij een waar genot.

Schitterende tochten
Gisteren en vandaag heb ik werkelijk schitterende tochten kunnen maken langs en over de heideheuvels van Beekhuizen. Het was één paarse weelde! Ik geloof dat ik terug moet gaan naar 2014 en 2016 toen we soortgelijke mooie heidejaren meemaakten. Het schijnt dat de Posbank nu ook zo indrukwekkend moet zijn.

Aanvankelijk leek het erop en zag het er ook naar uit dat het dit jaar met de heide niets zou worden. Ik vreesde zelfs dat deze ten dode opgeschreven was na alle extreme hitte en droogte die we vorig jaar hebben gehad, alsmede juli van dit jaar. Eind juni en midden juli lagen de stekken er zo kaal en verdord bij! Het was een troosteloos gezicht!

Maar toen de regens deze maand eenmaal waren losgebarsten, kwam er tijdig herstel. Een wonderbaarlijk herstel mag ik wel zeggen. Als de weergoden ons gunstig gezind blijven en de afwisseling van weersverschijnselen zich voortzet, kunnen we nog een tijdje genieten van het paarse wonder.

Minder uitbundig
Ik verwacht dat imkers komend najaar veel heidehoning zullen oogsten. Ik zie bijen en-masse op de bloesem af komen om grote hoeveelheden nectar te verzamelen. We zullen het straks wel in de winkels of bij de lokale honingverkoop zien!

Nu de zomer zich geleidelijk minder uitbundig manifesteert, slaag ik erin volop te tekenen. De opdracht waar ik nu aan werk is een hele mooie en leuke opdracht. De grote ouderwetse villa die ik op papier uitwerk is niet makkelijk, maar wel interessant. Het is een fraai huis dat uitblinkt in harmonische proporties en een klassieke bouwstijl die voor het einde van de negentiende eeuw toepasselijk was.

Elke dag verheug ik me erop om weer een volgende fase te voltooien. Ik denk dat ik de tekening zeer binnenkort wel af krijg.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.