vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

22 juni om 11:35

De herfst is losgebarsten

De bomen van het Beekhuizense Bos staan in vuur en vlam; het is herfst!

Maandag 5 november 2018

Beste Monique,

Deze ochtend beloofde een bijzonder mooie wandeling in mijn vertrouwde natuurgebied in petto te hebben. Voor de zekerheid nam ik mijn fototoestel mee. Ik wist zeker dat er zich weer prachtige taferelen zouden gaan voordoen. En dat gebeurde!

Toen ik eenmaal de eerste stappen naar buiten had gezet, ontdekte ik dat het maar liefst twee graden vroor. Alles was wit van de rijp.

Een flink eind verderop liep ik langs een woonhuis dat vroeger een boerderijtje was geweest en waar ooit een bekende Velpse schilder had gewoond. Sinds een paar jaar is het door de nieuwe bewoners helemaal opgeknapt en aangepast aan de eisen ten behoeve van prettig modern wooncomfort.

Het huis en het erf lagen er sprookjesachtig wit bij. Er ging een zekere rust van uit.

Ik zette de wandeling voort en trok een eind het bos in. Steil op en neer gaande paden en rijen bomen bepaalden mijn route. Even later aanschouwde ik een prachtig palet van goudgele en goudoranje herfstkleuren.

Toen de zon opkwam en het bos plaatsmaakte voor meer open stukken met lage berkenbomen en dennen, ontvouwde zich een adembenemend schouwspel. Op de top van een heuvelrug keek ik geruime tijd uit over het natuurgebied dat een ware kleurenweelde tevoorschijn toverde.

Ook toen ik me even later weer op de laaggelegen paden begaf, bleven de bomen met hun herfstkleuren voor een fascinerende aanblik zorgen. De ochtendzon verrichtte goed werk en leek de ene na de andere boom in vuur en vlam te zetten zonder dat er sprake was van brand en hitte, want gelukkig vroor het nog steeds. Dikke lagen ruige rijp domineerden gras en heide.

Een zeldzaam mooie combinatie overigens!

Tijdens de terugweg liep ik langs de bosvijver en ook daar zorgde de zon voor de nodige kleurenpracht.

Al met al was het een unieke ochtend!

Het was maar goed dat ik mijn fototoestel mee had genomen om de kleurenpracht vast te leggen, want de geschiedenis leert dat – als er in de maanden oktober en november geregeld vorst voorkomt – de bladval versneld zal intreden. Tja, en dan is het spoedig gedaan met de mooie kleuren.

Ik kan me trouwens niet herinneren dat de herfst vorig jaar ook zo fraai uit de verf is gekomen. Ik geloof dat ik naar 2010 en 2011 moet teruggaan voor een soortgelijk najaar. Gelukkig heb ik daar nog foto’s van bewaard.

Wanneer ik weer kans zie om naar mijn vertrouwde fotowinkel te reizen, zal ik de opnames van dit prachtige herfstnajaar – ter herinnering – laten afdrukken voor mijn album.

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.