vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

26 december om 09:00

De liefste mama: Buitensporige angsten

Karin blikt terug op haar blog van vorige week. Valt er wat te relativeren?

Een paar dagen later…

Gisteren realiseerde ik me dat ik me vreselijk druk heb gemaakt om iets wat ik toch redelijk in de hand blijk te hebben. Ik sla op tilt, ofzo, en dan nemen m’n angsten en het gebrek aan overzicht het over. Typisch gevalletje van borderline.

Natuurlijk ga ik niet dood van de honger en ook dit zal ik weer overleven. Na een rekensom blijkt dat ik best voor mijn eigen eten kan zorgen; ook al heb ik vier kinderen en zal het niet makkelijk zijn. 

Ik zal wel wat aanpassingen moeten doen in mijn uitgaven en gelukkig springen mijn kids bij als dat nodig is.

Dit is helaas ook een ego-dingetje. Ik raak in paniek door de gedachte dat ik niet in staat ben voor mezelf te zorgen. Wat totaal nergens op slaat natuurlijk. Mijn buitensporige angsten zorgen er dan voor dat ik me niet gehoord voel terwijl dat niet het geval is. Anderen horen me echt wel, en zij beseffen beter dan ik dat mijn uitbarstingen momentopnames zijn. Ik daarentegen zie dat op zulke momenten niet zo; neem mijn paniek serieus en realiseer me niet dat het om een uitbarsting of paniekaanval gaat.

Als ik in zo’n uitbarsting zit, kan ik er niet uitstappen of afstand van nemen. Naar anderen luisteren gaat helemaal niet, omdat ik dan het gevoel heb dat ik door hen geregeerd word. En op zulke momenten is met mij geen zinnig gesprek mogelijk. Eerst moet ik landen en van een andere planeet afdalen. Tijdens zo’n uitbarsting verkeer ik in een andere wereld die voor mij heel echt is en waarin ik gevangen zit. En mijn omgeving kijkt toe en ziet dat ik dit mezelf aandoe. 

Ik vraag me af of dit ooit gaat veranderen. Dat ik niet steeds meer heen en weer geslingerd wordt tussen twee werelden: de borderline-wereld en de ‘gewone’. Het zou zo fijn zijn als ik zou weten wanneer ik overgenomen word door mijn trauma’s, angsten en gebrek aan emotieregulatie. Ik vrees van niet. Maar hoop doet leven. Toch?


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.