vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

15 november om 06:00

De Liefste Mama: ‘Eigenlijk ben ik best lief en spontaan’

'Eigenlijk ben ik best lief en spontaan'

Lief leven, 

Het is zo vreemden onwerkelijkom al die berichtjes van onbekenden, die hun respect uiten voor de manier waarop wij ons blootgeven, te ontvangen.

Desondanks heeft de verschijning van de film Nikki goed gedaan. Ze had grote behoefte aan erkenning voor het feit dat zij geleden heeft door de keuzes van haar ouders en de gevolgen ervan. 

De acties van pa en ma waren niet altijd verstandig. Soms heb ik zo’n zin om me ongegeneerd uit te laten. Dat wil ik niet en dus probeer ik op een gedoseerde en fatsoenlijke manier duidelijk te maken wat ik wil zeggen, namelijk dat er fouten in het verleden zijn gemaakt. Deze verantwoordelijkheid neem ik op me en helaas kunnen mijn ex-partners, zoals de vader van Nikki, dit niet. En wordt er uitsluitendnaar mij gewezen. 

Dat het moeilijk is om met mij samen te leven en dat ik emotioneel instabiel ben, realiseer ik me maar al te goed. De keerzijde van de medaille is dat een mens niet vanzelf zo wordt en er altijd een oorzaak voor aan te wijzen is. Hoe dan ook: de eindstand kennen we allemaal. Ik heb van mijn fouten en verkeerde beslissingen geleerd en heb er een hoge prijs voor moeten betalen, met alle gevolgen van dien. Daar ben ik een grote, volwassen vrouw van geworden.

Helaas heeft Nikki veel last gehad heeft van mijn instabiliteit gedurende haar jeugd. Ik veranderde continu omdat ik andere inzichten kreeg. De ene keer kon ik in de ochtend mijn bed niet uitkomen, de andere keer zat ik Nikki en haar broer in de ochtend achter hun kont aan. Het continue veranderen van inzicht is iets wat ik gaandeweg probeerde te veranderen, maar niet van de grond kwam. Stapje voor stapje groeide ik en ontwikkelde ik mezelf, zonder het zelf te beseffen. Zo bemoeide ik me ineens met zaken waar ik me eerder nooit druk over maakte. En dat uitte ik dan weer niet goed.

Eigenlijk ben ik best spontaan en lief, maar hoe ik dat moet overbrengen, vind ik lastig. Ook kan ik heilig overtuigd zijn van mijn eigen gelijk, op een manier dat het thuis soms hoog oploopt. Mijn zoon Matthew kijkt dan toe hoe Nikki en ik onenigheid hebben en elkaar in de haren vliegen. De strekking van het verhaal is dat veranderingen lastig zijn. Niet om iets te willen veranderen, maar om te wennen aan je ‘nieuwe normaal’. 

Karin is de moeder van Nikki. Ze schrijft openhartig over haar psychische problemen en zorgen als moeder. In de vorm van een blog biedt De liefste mama een intrigerend portret van een vrouw die een moeilijk leven achter de rug heeft, en een hoopvolle toekomst voor zich ziet. Alle blogs lezen? Klik hier.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.