vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

24 december om 11:28

De liefste mama: Kerst met Karin

24 december 2021

Wij doen met Kerst dit jaar ‘Dutch Treat’. Daarmee is het de bedoeling dat iedereen iets meeneemt. Eigenlijk is het een soort buffet met allerlei lekkers en voor ieder wat wils. Ik maak een pannenkoekentaart, stoofpeertjes en kippenpootjes.

Eigenlijk komt deze Dutch Treat voort uit financiële noodzaak. Zo hou je de kosten een beetje in de hand. Als ik door de supermarkt loop, zie ik paarse bloemkool en allerhande ander speciaal kerstvoedsel. Geen idee hoe ‘t smaakt, maar ik kan me voorstellen dat het er leuk uitziet op tafel.

Kerst gaat in eerste instantie natuurlijk  helemaal niet over eten maar over het samenzijn, stilstaan bij het leven en dankbaarheid. Het klinkt natuurlijk stukken mooier dan het is, want er zijn zat mensen die elkaar niet kunnen uitstaan, maar uit fatsoen en gewoonte met elkaar aan de kerstdish zitten.

Ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst met mijn moeder, broer en zus aan tafel heb gezeten. Dat was ongetwijfeld toen mijn vader nog leefde, dus minstens 30 jaar geleden.


Nikki zou dit jaar Kerst vieren bij m’n broer in Spanje, maar de lockdown gooide roet in het eten. Heel teleurstellend weer, want ik had het haar zo gegund. Nu het niet doorgaat, moet ze er zelf iets van maken.

Bij de supermarkt neem ik altijd het receptenmagazine mee en daar staan vaak lowbudget recepten in. Nikki heeft daar voor deze Kerst nu iets ook iets in  uitgezocht om te maken. Boodschappen zijn verrekte duur op dit moment, dus dat dwingt je tot lekker fantasierijk shoppen. Ikzelf snuffel altijd tussen de producten met 35% korting en als je een beetje later naar de supermarkt gaat, scoor je vaak vlees dat tegen de houdbaarheidsdatum aanzit. Dan heb je iets meer keuze dan een balletje half-om-halfgehakt.

Ik eet geen varkensvlees, dus moet het hebben van de aanbiedingen en afprijzingen. Vandaar dat ik dit jaar kippenpootjes maak: die zijn betaalbaar.

Lekker kruiden en daarna in de oven of grill, stokbroodje erbij met kruidenboter, en dan serveren met komkommersalade met tomaatje en uitje en zelfgemaakte pindasaus. Jammie!  

Stoofpeertjes zijn ook zo heerlijk. Even schillen en dan koken in zijn geheel. Daarnaast staat het zo leuk op tafel, die roodgekleurde peertjes. Als toetje maak ik pannenkoekentaart met chocoladehagelslag, verse slagroom en aardbeienjam..
Aardbeien zijn deze tijd van het jaar onbetaalbaar en ook niet eens zo lekker als in de zomer, maar toch krijg ik er ineens trek in ook..

Ik heb wat geld gespaard voor Kerst zodat ik niet met mijn hand op de knip de winkel door hoef. Dat voelt dan wel weer fijn.. Om gewoon iets extra’s te kunnen kopen, zoals bijvoorbeeld een tafelkleedje of servetjes. 


Ik shop alles op ‘t laatste moment, want dan willen de winkels van hun kersttroep af, en daar ben ik fan van. Ik denk dat ik met die extra 35 euro een heel eind kom. Nee, ik kan er geen cadeaus van kopen, maar wel een kerstontbijt van bereiden. Want ik heb ook een ontbijt gefixt. Niets bijzonders, maar wel anders dan anders. Met jus d’orange, croissantjes en een gekookt eitje.

Ook de chocolaatjes en kerstkransjes haal ik op het laatste moment. Dat scheelt echt. Een bijkomend voordeel is dat je dan niet in de verleiding komt om al die van te voren gekochte dingen stiekem alvast op te eten, zoals ik altijd doe.

Ik ben onwijs benieuwd wat de kids meenemen. We hebben afgesproken dat Ieder drie verschillende gerechten meeneemt. En het mag niet duurder dan 20 euro zijn. Ik heb er zin in!!

Fijne Kerst.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.