vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

8 december om 15:39

De Liefste Mama: mijn oudste dochter

Mijn oudste dochter

Lief leven, 

Ik heb een uiterst moeizame relatie met mijn oudste dochter Sterre. Enerzijds lijken we sprekend op elkaar, anderzijds staan we lijnrecht tegenover elkaar. In haar ogen ben ik egoïstisch en denk ik niet na over de gevolgen van mijn acties. Daar kan ik mij niet in vinden, want ik sta juist veel stil bij alles wat ik doe. Soms zelfs iets te veel.  

Het feit dat ik niet als een (goede) moeder gezien word door mijn oudste dochter, maakt het buitengewoon ingewikkeld. Zeker ook omdat mijn andere kinderen Matthew en Nikki mij wel zo zien. Zij raken hierdoor verwikkeld in discussies met hun oudere broer en zus, want mijn jongste en oudste kinderen begrijpen elkaar niet. Gelukkig hebben Matthew en Nikki geen problemen met elkaar en houden zij rekening met mij. Ze begrijpen welke oorzaken ten grondslag liggen aan onze situatie. 

Helaas neemt Sterre maar weinig van mij aan. Klaarblijkelijk lukt het haar niet om ons verleden terzijde te schuiven. Ze is dus op zichzelf aangewezen en zal zichzelf moeten aansturen, en soms ook in toom houden. Uiteindelijk is een mens verantwoordelijk zijn eigen daden. En uiteraard reageert iedereen wel eens impulsief op een situatie, maar als achteraf blijkt dat het overdreven was, herpakt men zich door dat te uiten en excuses aan te bieden. In plaats daarvan handelt mijn dochter zonder na te denken en is alles continu de schuld van de ander. 

Ik kan veel hebben en ben eerder op de proef gesteld, maar dat neemt niet weg dat ik door bepaalde uitspraken of gedrag van haar diep gekwetst ben. Dat heeft tot gevolg dat ik soms volledig uit het lood geslagen ben. Op zulke momenten lukt het mij niet om aan te geven dat iemand over de schreef is gegaan. In het geval dat wel lukt, wordt de bal direct teruggekaatst: “Je moest eens weten wat ik niet leuk vind”, zegt mijn dochter dan. 

Het is jammer – en vermoeiend – dat mijn oudste dochter mijn worsteling niet ziet en erkent. Momenteel schipper ik tussen het tonen van begrip en het bewaken van mijn eigen grenzen.

Ondanks alle energie en moeite die ik steek in het herstellen van de band met mijn dochter, stuit ik op een muur van verzet. Vaak vraag ik mij af: moet ik mij de rest van mijn leven schikken? 

Karin is de moeder van Nikki. Ze schrijft openhartig over haar psychische problemen en zorgen als moeder. In de vorm van een blog biedt De liefste mama een intrigerend portret van een vrouw die een moeilijk leven achter de rug heeft, en een hoopvolle toekomst voor zich ziet. Alle blogs lezen? Klik hier


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.