vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

4 november om 06:00

De liefste mama: Wintertijd

oktober 2021

Lief Leven,

De winter ligt om de hoek. Korte dagen, kou, regen en veel binnen zitten. Pff… ik zie er tegenop. Ik was aan een nieuwe hobby begonnen – schilderen – maar door een peesontsteking die ondertussen een constante kramp in mijn hand veroorzaakt, kan ik mijn penseeltje niet zolang meer vasthouden. Met als gevolg dat ik mijn vingers niet meer recht krijg. Misschien kan ik gaan schilderen met m’n tenen.

Ga maar eens iets te hobbyen bedenken zonder dat je daarbij je rechterhand hoeft te gebruiken. Met links lukt me niks… Dan slaan mijn hersenen op tilt ofzo, en gaat alles de verkeerde kant op. Jammer genoeg.

En zo verval ik dan weer in oude gewoontes: een beetje candycrushen en politieke debatten volgen. Niet dat ik echt hoor waar het over gaat, maar het voordeel is dat ik in ieder geval afgeleid wordt van mijn eigen gedachten. Want geloof me: dat gehang met jezelf laat je verdwalen in je eigen hoofd.

Soms pak ik dan maar een boek. Maar dat vraagt zoveel concentratie, dat ik na twee pagina’s niet meer weet wat ik gelezen heb. Toevallig heb ik onlangs een luisterboek geprobeerd, maar zodra ik dan weer iets zie ben ik ook daarvan afgeleid en weet ik niet meer waar het over gaat.

Ik voel me een zeikerd… Ik loop gewoon met mijn ziel onder mijn arm, denk ik.

Misschien moet ik gaan sporten; ik wil dat best wel, want ik heb de conditie van een naaktslak, dus het kan zeker geen kwaad. En je maakt er endorfine van aan. Dat kan ik – denk ik – ook wel goed gebruiken.

Mijn schoondochter vroeg het onlangs toevallig: “heb je nog nagedacht over dat sporten?” Ik antwoordde: “ja, nadenken daarover heb ik gedaan. Dat wel, maar voorlopig ben ik er nog niet geweest.”

Erg hè?

Misschien moet ik het gewoon doen en mezelf naar de sportschool slepen. Ze geven er ook groepslessen. Maar dan ga ik wel achterin staan, hoor.

In ‘De liefste mama’ vertelt Karin (52), moeder van Nikki (17), over haar worstelingen met haar borderline persoonlijkheidsstoornis, het moederschap en familie. 

Voor de laatste loodjes van de documentaire NIKKI zoeken wij nog steeds steun!


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.