vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

19 mei om 12:17

De sporen van de regenbreuk

Maandag 5 augustus 2019

Beste Monique,

De gigantische wolkbreuk die afgelopen vrijdag 2 augustus over Velp trok, heeft zijn sporen nagelaten. Gedurende het weekeinde alsmede vanochtend, maakte ik mijn ochtendwandeling door het bos en langs de heide.

Het eerste wat mij opviel waren de opgedroogde zand- en modderstromen die her en der , kriskras de wandel- en fietspaden bedekten. Hierdoor bood het bos een chaotische aanblik van vertwijfelde elementen die als stille getuigen zichtbaar waren van woest natuurgeweld.

Dikke laag dood hout
Langs hekken en begrenzingen lag een enorme, dikke laag van snippers van oud dood hout, halfvergane boomvruchtkapsels, takken, afgebroken latten en vooral veel zand. Eén wildhek kon niet meer worden opengedaan, omdat de laag van boomafval zich zo hoog had opgehoopt dat de doorgang geblokkeerd was.
Andere delen in het boslandschap waren geheel dichtgeslibd met zand en aarde.
In sommige stukken van de fiets- en wandelpaden heb ik grote gaten gezien, waarbij zelfs hele stukken asfalt waren weggeslagen! Zoveel schade had de wolkbreuk veroorzaakt.

Waar de ravage minder hevig uitpakte, liet een aantal gedeeltes van het wandelpad een indrukwekkend golfpatroon in het opgehoopte zand zien. Daar had het regenwater flink gekolkt.
Diverse plassen kleurden roestbruin tot oranjerood; een kleur die ik nooit eerder gezien heb in dit natuurgebied!
Kortom, het was een bizarre gewaarwording, dat wandelen in het bos.

Flora en fauna genieten
Gelukkig heb ik ook de mooie kanten van het regenspektakel gezien.
De poelen staan weer vol vers water en de dieren kunnen naar hartenlust poedelen en drinken. De heide is inmiddels mooi op komen zetten en dit is een lust voor het oog. Ook de rest van de flora is er heerlijk op vooruitgegaan. Alles doet zo sappig aan!

Heel, héél fijn na al die hitte en droogte!

Moge dit zo blijven.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.