vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

12 mei om 13:30

Dé tekening! Deel 2

Dinsdag 28 januari 2020

Beste Monique,

En hier is-ie dan: dé tekening. Het eerste opdracht-werkstuk van het jaar. Je zou kunnen zeggen, een schitterende aftrap voor 2020. Na toestemming van mijn klant te hebben gekregen, post ik hier – vol trots en vreugde – drie foto’s van de tekening.

Het gebouw is niets minder dan het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht, opgetrokken in 1892 (het jaartal staat op de middenconsole van het Academiegebouw) in fijne neorenaissance stijl.

Een korte geschiedenis
De geschiedenis vertelt dat het oorspronkelijke universiteitsgebouw meer uit een conglomeraat van bouwsels in verschillende stijlen bestond dan uit één vast geheel. In de loop der eeuwen is er een hoop aan veranderd en opnieuw bijgebouwd. Er schenen delen in late gotiek (15e eeuw) te zijn vermengd met uitbreidingen uit de 17e en 18e eeuw.
De capaciteit bleek namelijk al spoedig te klein om de groeiende toevloed van studenten aan te kunnen. Bovendien heeft er in de vroege 19e eeuw zelfs een brand gewoed in een klein gedeelte van het gebouw, waarna er weer een nieuwe optrek verscheen.

In 1886 vierde de universiteit haar 250ste verjaardag. De bewoners wilden de Universiteit van Utrecht ter gelegenheid hiervan een geheel nieuw gebouw schenken, waarbij ze afstand wilden doen van de hutspot aan provisorisch aangebouwde gedeeltes om er één groot monumentaal bouwwerk voor in de plaats neer te zetten. Men was er echter nog niet over uit in welke bouwstijl de nieuwe universiteit moest worden opgetrokken: neogotisch of neorenaissance?

Neorenaissance
Het werd neorenaissance onder voorwaarde dat het Academiegebouw geen afbreuk mocht doen aan het gotische uiterlijk van het Domplein en dat het zo ver mogelijk van de Dom zou staan. Vandaar dat men het Academiegebouw onder een hoek van negentig graden neer heeft laten zetten; de verklaring voor zijn toch enigszins opmerkelijke opzet.

In 1891 werd de eerste steen gelegd en de voltooiing was al vóór het einde van 1892 een feit. De inwijding van het gebouw vond pas in 1894 plaats. Tegenwoordig wordt het Academiegebouw gebruikt voor lezingen, officiële plechtigheden, overhandiging van diploma’s, vergaderingen, seminars en bijeenkomsten voor uitwisseling van studenten, maar ook voor feesten en diners.

Het enige middeleeuwse gedeelte van de Universiteit van Utrecht is de laatgotische aula uit 1462. Nog prachtig intact gebleven en voor alles toepasbaar.
In deze zelfde ruimte werd in 1579 de Unie van Utrecht ondertekend, die de basis vormde voor een nieuwe Nederlandse staat. In 1636, tijdens de oprichting van de Universiteit van Utrecht, mocht de Universiteit er gebruik van maken.

De lijfspreuk van de Universiteit van Utrecht luidt: Sol Justitie Illustra Nos: de Zon der Gerechtigheid Verlicht Ons.

Veel kijkplezier gewenst!

Hartelijke groeten,

Kees


Autisme en Werk
Voor Kees betekent tekenen: werk. Veel autisten worstelen met het vinden van een passende werkplek. Daarom helpen bedrijven als Jobstap en ITvitae autisten met het vinden van een passende werkplek. Zo zet Jobstap alle bedrijven op een rijtje die een plekje vrij hebben en hun mensen begeleidt in hun baan. En zorgt ITvitae niet alleen voor een leertraject in de IT voor hoogfunctionerende autisten, maar proberen ze op die manier deze mensen ook een baan aan te bieden. Of binnen het eigen bedrijf of op een plek waarvan ze weten dat je persoonlijk begeleid wordt.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.